City Nord utfordrer handelsstanden i sentrum av Bodø

Ledelsen på City Nord forventer 25.000 mennesker innom i dag. 13 nye butikker er åpnet, og om et år når senteret står helt ferdig vil det være 75 butikker i kjøpesenteret.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Butikkene i sentrum av Bodø merker at mange har tatt turen til Stormyra og kjøpesentrene der i stedet for til byen.

Klokka 1200 var det ganske lite folk i Glasshuset i Bodø.

– Omsetningen har kanskje vært litt under normalen. Vi merker selvfølgelig at det er åpnet noe nytt. Det er klart alle vil og se hva det er og hva det går i , sier selger Vegard Sandnes på Carlings i Bodø.

På JC merker de ikke så mye til nyåpningen, men de planlegger tiltak på sikt.

– Det er nok fordi det er høstferie, men hadde det ikke vært for det hadde det nok vært ganske stille her, sier butikksjef Lisa Killengren på JC.

Men næringslivet i sentrum har ikke tenkt å sitte og se på at kundene strømmer til kjøpesentre.

– Senteret har planer på lengre sikt. Men akkurat nå i oktober lar vi det bare gli, fordi når ting er nytt så vil folk dra dit uansett, sier Killengren.

Tomt etter 34 sekunder

34 sekunder tok det før det Coop Obs Hypermarked var fri for flatskjermene de hadde annonsert.

– Vi visste det kom til å bli kaos, for det tilbudet er vanvittig. Når vi har åpnet andre steder, har det vært tilløp til slåssing. Så vi hadde lurt på hvordan vi skulle gjøre dette, om vi skulle dele ut lapper, men vi fant ut at det beste var bare å åpne portene og la folk forsyne seg, sier salgsleder Thomas Horn på Coop OBS Hypermarked i Bodø.

Inger Bordevich og Ronny Johnsen møtte opp ti over ni for å sikre seg nytt tv. Og en time senere kunne de stille seg i kø for å betale sitt nye vidunder.

– Vi måtte betale 5000 kroner, og det er cirka halvparten av markedspris. Det ligger på rundt 10.000 ellers, så vi er veldig fornøyd. Det gjenstår å slå på da, så får vi se om vi er fornøyd med kvaliteten. Men det blir nok bra, sier Johnsen.

Kjøpe to tv-er

Og etter hvert kommer det frem at de faktisk har kjøpt to stykker.

– Den andre skal vi selge på ebay, den blir lagt ut i morgen. Neida, det er til foreldrene mine. De hadde en gammel stor-tv med billedrør som røk for en måned siden. Så da var jo dette en fin mulighet. Men de gadd ikke å stille seg i kø selv, så vi måtte jo møte opp mannssterk, smiler Johnsen.

Flytrafikken forhindret ballongfest

Det var planlagt en storstilt åpning med slipp av ballonger fra taket på City Nord da kjøpesenteret åpnet nye butikker i formiddag, men det ble forhindret av Avinor.

– Flytrafikken er for stor i Bodø, så det måtte vi bare droppe. Men det har vært en strålende åpning, smiler senterleder Arnfinn Larsen.

Før ombyggingen startet var det 43 butikker på 18.000 kvadrat. Om et år vil det være nesten 40.000 kvadrat, med 75 butikker totalt.

– Kronen i juvelen er OBS Hypermarked, sier Larsen.

Jakob Engeliden

MANGE FRISTELSER: Jacob Engeliden studerer en av lekene i den nye butikken.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Milliardinvesteringer

Bygge- og investeringsviljen i Bodø har aldri vært så stor som nå.

Fram mot 2016 kommer det til å bli investert rundt 13 milliarder kroner i flere store prosjekter, sier ordfører Odd Tore Fygle.

– Bodø kommune planlegger en havneutbygging til 340 millioner kroner. Sammen med kulturkvartalet, City Nord, sykehuset og andre prosjekter, når vi dette rekordbeløpet, sier Fygle.

13 nye butikker

13 nye butikker åpnet i dag, og utvidelsen av City Nord har vært annonsert kraftig på forhånd. Da senterlederen kom på jobb klokken sju i dag tidlig var de første kundene på plass.

– Klokka sju satt det fem stykker utenfor. Så gikk det slag i slag, og da vi åpnet dørene klokken ti var det et sted mellom 2000-3000 mennesker utenfor i kø, sier Larsen.

Som forventer 25.000 besøkende innom i løpet av dagen.

Kunder fra hele Salten

Det kom folk fra hele Salten for å ta de nye butikkene i øyesyn. Det er høstferie i Nordland, og mange har fri.

Baate Grønås og sønnen har tatt turen fra Fauske til Bodø for å se på tilbudene som frister.

Video Åpning av kjøpesenter

Beate Grønås og Filip Grønås Støver.