Carl Johan skulle dra opp torsken – så kom monsterkveita

Sist lørdag var et knippe fiskere fra Camp Røst ute på havet vest for Røst på kveitefiske, mot slutten av dagen får en av fiskerne en torsk, men det skulle ikke bli bare enkelt.

Carl Johan Olsson har en torsk på ni kilo på kroken, så kommer ei kjempekveite og sluker torsken.

Carl Johan Olsson og et knippe andre fiskere var ute sist lørdag sammen med fiskere fra Camp Røst. I tre-fire tiden på ettermiddagen kroker Olsson en torsk på omtrent 9 kilo, men da han drar den opp til overflaten skjer det noe uventet.

– Jeg hadde kroket torsken og dro den sakte opp mot overflaten. Jeg trodde knapt mine egne øyne når jeg fikk øye på den enorme kveita som kom mot fisken, forteller han.

Sulten kveite rapper torsken

Ved første forsøk bommer kveita som ifølge fiskerne selv målte over 200 centimeter, men så får den fatt i fisken.

– Den tok tak i torsken og begynte å svømme nedover. Jeg kjente at den ga god motstand, en helt fantastisk og utrolig opplevelse, sier fiskeren.

Hele dagen fikk en perfekt avslutning etter denne seansen, i løpet av turen fikk de også sett spekkhoggere ute på sjøen utenfor Røst.

– Jeg kommer nok aldri til å se noe lignende igjen, dette er noe av det heftigste jeg har opplevd.

Det hele endte med at de fikk torsken opp til overflaten etter at kveita innså at den måtte gi slipp på 9-kilosruggen.

Studerer til å bli fiskeguide

Fiskeren selv studerer til å bli fiskeguide og har praksis på Camp Røst som driver med sportsfiske og arrangerer turer for turister. Kameramann Daniel Andersson er også veileder for Olsson og sier den ferske fiskeguiden har imponert.

– Han har skjøtt seg veldig bra. Vi har hatt ganske mange praktikanter her tidligere, men Carl Johan har gjort det veldig bra og er selvgående etter bare 3 uker, sier Andersson.

– Dette er svært spesielt

– At kveita biter på en kroket fisk og forsøker å stikke av med den har jeg aldri hørt om. Det er veldig spesielt, sier Keno Ferter som er forsker i fiskebiologi ved Havforskningsinstituttet.

Han sier det hender at kveita svømmer opp og er nysgjerrig på fanget fisk, men at det er spesielt når den tar den og svømmer av gårde.

Keno Ferter

Forsker Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet sier han aldri har hørt om noe lignende.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Forsker på mentale påkjenninger

Ferter har tidligere forsket på hvilke påvirkninger «catch & release» har på fisken og si er at kveita stort sett tåler det.

– Konklusjonen i studien vår var at kveiten overlever catch and release så lenge den ikke har noen store skader og blør mye, forteller forskeren.

Når den har store blødninger bør den ikke slippes ut igjen, fordi sannsynligheten er høy for at den dør. Ferter jobber nå med å finne ut mer om hvilke psykiske påkjenninger sportsfiske gir fisken,

– Det handler blant annet om stressnivå vi kan måle i blodprøver, men denne rapporten er ikke klar, forklarer han.