Campinghytte tatt av stormen

Vinden har startet herjingene i Nordland. I Lofoten ble en campinghytte tatt av vinden og kastet ni meter. – Her kunne det gått liv tapt, sier NRKs reporter på stedet.

Det verste uværet er ikke ventet før i morgen, men allerede nå har vinden vist hva den er i stand til.

En campinghytte på Unstad Camping ble kastet opp i lufta og ble flyttet ni meter sent i går kveld. Til alt hell var det ingen i hytta.

– Alt inne i hytta lå hulter til bulter. Hadde det ligget folk og sovet i sengene hadde det utvilsomt kunne gått liv tapt, sier NRKs reporter John Inge Johansen.

En annen som synes vindenes herjinger er skremmende, er campinggjest Karl Erik Eide.

Han bruker å leie en hytte av samme typen, som den som ble tatt av vinden.

I går hadde han heldigvis tatt inn på en mer komfortabel hytte, som sto fast i bakken.

– Tilfeldigheten gjorde at vi valgte en annen hytte, og det er klart man blir litt skremt, sier Eide.

Karl Erik Eide

Campinggjest Karl Erik Eide er glad han ikke hadde tatt inn i hytta som ble slengt over plassen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Årlig happening

Daglig leder på Unstad Camping, Marion Frantzen, sier de er vant med dårlig vær, men at hun ble overrasket da hun fikk telefon fra turistene som hadde leid nabohytta.

– De fortalte at den ene hytten akkurat var tatt av vinden og snudd opp ned. Men hytta er hel, selv om vinduer og alt inne i hytta er knust. Men det som skjer her er liksom en årlig happening, at noe blir ødelagt. I år var det campinghytten, sier Frantzen.

Massive lavtrykk står i kø i Nordland, og torsdag morgen blåste det kraftig i Bodø. Det verste uværet er ventet fredag, da varsler meteorologene ved værvarslinga i Nord-Norge full storm.

(artikkelen fortsetter under)

Marion Frantzen

Daglig leder på Unstad Camping, Marion Frantzen, sier de er vant med dårlig vær, men at hun ble overrasket da hun fikk telefon fra turistene som hadde leid nabohytta.

Foto: John Inge Johansen / NRK

«Berit» på vei

Ekstremværet «Berit» vil treffe Midt- og Nord-Norge fredag kveld. Det vil gi vind av storm styrke, høy vannstand og høye bølger, melder Meteorologisk institutt.

Et kraftig lavtrykk beveger seg fredag kveld fra sørvest og inn mot nordlige Nordland, og vil gi vind av storm styrke. Det er områdene fra Møre og Romsdal i sør til Ofoten og Vesterålen i nord som vil merke mest til uværet.

På grunn av sterk vind, lavt lufttrykk og høye bølger inn mot land ventes det natt til lørdag ekstremt høy vannstand langs kysten. Vannstanden kan bli opp til 110 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, høyest rundt midnatt natt til lørdag, heter det i varslet.

Meteorologene oppfordrer folk langs kysten til å sørge for at båter og andre ting er skikkelig fortøyd og festet.

Varsling av ekstremvær er delt inn i fire faser, fra A til D. Varsel i fase B blir sendt ut når meteorologene har avgjort at det er et ekstremvær som er på vei. Da får også uværet navn etter alfabetet.

Stengte skolen

På Vestvågøy i Lofoten melder de om at elevene på Eltoft skole ikke trenger å møte på skolen i dag på grunn av storm og strømbrudd.

Strømmen er gått flere steder, blant annet på Ballstad og på Vestvågøy.

(artikkelen fortsetter under)

Svartfoss utenfor Melbu havn

Eimskip-båten Svartfoss lå lenge på været i Hadselfjorden før den gjorde et vellykket forsøk på å komme seg inn i Melbu havn.

Foto: Bjørn Eide

Julegrantenning utsatt

Den tradisjonsrike julegrantenningen som var planlagt på Leknes torsdag kveld er utsatt på grunn av det dårlige været.

– Han er grom her ute. Det er ikke fote vi er nødt til å utsette julegrantenningen. Det har kanskje skjedd en gang før i løpet av de siste 30 årene. Vi gjør dette for å glede unger og barnefamilier, men de kan ikke være ute i kveld, sier
Richard Sandnes, leder av Vestvågøy næringsforum.

Ny dato for arrangementet er neste torsdag 1. desember.

Innstilte ferger

Ferga Sigrid som går mellom Fiskebøl og Melbu er innstilt fra klokka ni torsdag på grunn av dårlig vær.

Er rekke andre ferger og hurtigbåter er også innstilt på grunn av uværet. Du kan sjekke endringer her.

Lyn og torden

Torsdag er det ventet liten storm på Helgeland, men vinden vil minke litt utover dagen før den tar seg opp igjen på fredag. Det kan også bli lyn og torden.

– Det er observert tordenbyger langs kysten, sier Hanne Karnaiting, vakthavende meteorolog.