Hopp til innhold

Elly (86) trodde aldri hun skulle gå igjen

Spesialsydd treningsopplegg for eldre i Bodø fører til dramatisk nedgang i bruken av hjemmetjenester.

Bytter ut pleie med trening

Et av de fem målene Elly og treneren hennes satte var å kunne gå i trapper.

86 år gamle Elly Jenssen kan igjen gå i trapper. Hun bor i 3. etasje i en leilighet i Bodø sentrum, men etter to slag kunne hun lett ha blitt avhengig av elektrisk rullestol og mye hjelp.

Elly Jensen

Elly Jensen (86) var nervøs til å begynne med, men treningen har gitt resultater.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Da jeg kom ut av sykehuset, hadde jeg ikke noe håp om at jeg skulle klare å stå på føttene mine igjen, sier Jenssen.

Men slik gikk det ikke. Hun fikk tilbud om såkalt hjemmerehabilitering i regi av kommunen. I tre intense uker før jul i fjor, fikk hun daglig besøk av såkalte hjemmetrenere.

En av dem var hjelpepleier Sara Olufsen.

– Sammen med Elly satte vi oss fem mål. Hun skulle trene seg opp slik at hun klarte å vaske huset, skifte sengetøy, gå rett i ryggen, reise og sette seg og bli så sterk at hun kunne gå i trapper.

– Hvordan gikk det?

– Det gikk kjempebra. Hun oppnådde alle målene sine, sier Olufsen.

Inspirert av danskene

Åse Bente Mikkelborg

Prosjektleder Åse Bente Mikkelborg sier de hentet ideen fra den danske kommunen Fredericia.

Foto: Kari Skeie / NRK

Hjemmerehabilitrering går ut på at eldre skal kunne trene seg opp til å bli mindre avhengig av hjelp fra kommunen. Det handler om enkle ting som å øve seg på å gå i butikken aleine, lage mat og gå trygt over dørstokken.

I Bodø fikk de ideen fra den danske kommunen Fredericia. I Norge er Bodø, Voss og Arendal de eneste kommunene som i dag driver med hjemmerehabilitering.

– Vi har lenge visst at vi er nødt til å gjøre endringer i forhold til hvordan vi jobber i helse- og omsorgssektoren, sier prosjektleder i Bodø kommune, Åse Bente Mikkelborg.

– Det blir stadig flere eldre, mens det fødes færre barn. Vi får problemer med å rekruttere nok helse- og omsorgsarbeidere.

I hjemmetjenesten i Bodø er det satt av to team som i dag jobber med hjemmerehabilitering. Hvert team består av sjukepleier, ergoterapeut, fysioterapeut og hjelpepleier.

– Vi har aldri jobba så tett tverrfaglig før. Etter tre uker evaluerer vi og justerer. Det er nøkkelen.

Grudde seg

Elly Jenssen forteller at hun grudde seg til den første treningsøkta.

– Da de kom var jeg veldig nervøs. Jeg tenkte at dette klarer jeg ikke, men de var i så godt humør og noen strålende mennesker. Jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre alt det de sa. Jeg satte sånn pris på dem og jeg klarte det!

(artikkelen fortsetter under)

Sara Olufsen og Elly Jensen

Hjelpepleier Sara Olufsen og Elly satte seg fem mål. Elly skulle trene seg opp slik at hun klarte å vaske huset, skifte sengetøy, gå rett i ryggen, reise og sette seg og bli så sterk at hun kunne gå i trapper.

Foto: Kari Skeie / NRK

Sparer penger

I prøveprosjektet i Bodø fikk 20 eldre i en periode på ett år, tilbud om hjemmerehabilitering.

Resultatene er kjempegode, sier Mikkelborg. Etter målrettet trening var behovet for hjemmehjelp redusert med nesten 70 timer i uka. Det betyr at kommunen kan spare 1,5 millioner kroner i året.

– I Norge har vi i altfor stor grad hatt fokus på pleie, ikke rehabilitering, sier Mikkelborg. Svenskene og danskene har ikke et oljefond å lene seg på. De har i mye større grad fokus på at folk skal klare seg aleine så lenge som mulig.

I Bodø har politikerne bestemt seg for at hjemmerehabilitering skal bli en fast del av hjemmetjenesten i løpet av året. Erfaringene i kommunen så langt, viser at rundt 25 prosent av dem som i dag får besøk av hjemmetjenesten, kan trene seg opp til å bli mer sjølstendige.

– Vi har ikke råd til å la være. Mitt stjerneeksempel er dama som fikk 11,5 timer hjemmehjelp i uka. Da hun var ferdig med hverdagsrehabilitering, hadde hun ikke behov for mer enn en halv time i måneden, sier Mikkelborg.