Hopp til innhold

Bygger heller vei enn å kutte bompenger

Bilistene i Bodø kunne spart 500 millioner kroner i bompenger. Men med velsignelse fra regjeringen bruker kommunen i stedet pengene på mer vei.

Mer vei enn bompenger

Ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) og Fremskrittspartiets Allan Ellingsen er helt enige om at de vil utvide Bypakke Bodø. Her ser de for seg at brua skal komme ned mot havna.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Tidligere i år kunne den blå regjeringen love langt lavere bompengesatser til Bodø-bilistene i den nye veipakken. Lavere renter og friske midler ville gjøre bypakken 800 millioner kroner blir billigere enn først antatt. Disse pengene skulle brukes til å gjøre bompasseringene billigere, men nå vil Høyre og Frp i Bodø heller bygge mer vei for de samme pengene.

For drøyt halvpartene av pengene vil politikerne bruke på en ny trasé over jernbanesporene og ned til havna, til en prislapp på nærmere 500 millioner kroner.

Bestemmer lokalt

– Vi er veldig glad for at regjeringen har gitt dette handlingsrommet slik at vi kan se på mulighetene til en ny adkomst til havna, sier Allan Ellingsen (Frp), leder av komité for plan næring og miljø i Bodø.

– Tanken er vel egentlig at dette handlingsrommet skal brukes til å få ned bompengesatsene?

– Det er i alle fall sånn at vi lokalt kan bestemme hva pengene skal brukes til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Havnetrasé bypakke Bodø

Ned hit til Bodø havn vil de borgerlige politikerne ha ei bru for å føre tungtransporten ut av Bodø sentrum.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Ser du paradokset i at Frp som gikk til valg på å få fjernet bompengene heller prioriterer vei?

– Jeg synes det er kjempesynd at det blir bompenger i bypakken, men det er et flertall for bompenger i Stortinget. Da må vi forholde oss til det og gjøre det beste utav det, sier Ellingsen.

Får støtte i regjeringen

Også Høyreordfører Ole Hjartøy snakker varmt om planene som kommunen vil bruke bompengene på.

– Dette prosjektet er så viktig at når vi først må ha bompengefinansiering til bypakken, så vil det være veldig viktig å få dette prosjektet inn i bypakken. Klarer vi å få det til innenfor dette handlingsrommet vil det ha meget stor betydning for Bodø, sier ordfører Ole Hjartøy (H).

Bård Hoksrud

Statssekretær Bård Hoksrud støtter at Bodø-politikerne heller bygger vei enn å kutte i bompengene.

Foto: Odd Ragnar Lund

Planene gjør at prisen i bomstasjonene blir like høy som planlagt. De kreative tankene hos Høyre og Frp i Bodø, møter ikke bare ros hos de samme partiene i regjeringslokalene.

– I utgangspunktet skulle pengene gå til å redusere kostnadene for bilistene i Bodø, men jeg har forståelse for at man ser etter løsninger når man har penger til gode, sier statssekretær Bård Hoksrud (Frp).

– Bryter dere ikke egne valgløfter hvis dere går med på planene til Bodø kommune?

– Vi har sagt at vi er villige til å ta noen diskusjoner med lokale myndigheter hvis det er helt spesielle ting som er veldig viktig. Akkurat denne saken er et sånt eksempel, sier Hoksrud.

Krever lavere bomutgifter

Han står fast på at mesteparten av ekstra midlene skal gå til reduserte bomutgifter for bilistene.

– Bilistene må se at det er penger igjen som gjør at de får lavere bomutgifter. Det var et av valgløftene til Fremskrittspartiet, sier Hoksrud.

Torsdag skal saken behandles i Bodø bystyre. Etter det må både bilistene og lokalpolitikere i byen vente i spenning fram til Stortingets behandling 18. november.

Vil heller bygge vei enn å redusere bompengene

Ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) Frps Allan Ellingsen vil heller ha mer vei enn mindre bompenger.