Hopp til innhold

Bygger boliger og basseng - har ikke strøm

Her vil det om få år stå 20 nye eneboliger. Træna er i vekst og trenger hus til flere innbyggere. Men det er ett problem. De nye boligene får ikke strøm når de står klare.

Byggefelt Træna

I GANG: Gravemaskinene er i full gang med å grave ut 20 tomter. Men øya har ikke strøm til mer enn tre av boligene.

Foto: Jens Kyed / NRK

Ordføreren i Træna fortviler over situasjonen.

- Vi har fått beskjed fra Rødøy-Lurøy kraftlag at det ikke er strøm til mer en maksimum tre eneboliger forteller ordfører Aina Willumsen.

Kaldt vann i bassenget

Heller ikke svømmebassenget kommunen vil bygge i tilknytning til idrettshallen og den nye skolen og barnehagen er det strøm til. Hvis det kommer vann i bassenget må innbyggerne bade i kaldvann!

- Nei, det er rett og slett ikke kapasitet i sjøkabelen ut til øykommuen for å frakte all den strømmen vi trenger. Kabelen ble lagt i 1982 for et helt annet behov enn det vi har i dag her ute. Vi har forsøkt å få staten på banen i snart seks år for å hjelpe oss med en ny kabel men så langt er ingenting skjedd til tross for mange løfter fra skiftende regjeringer.

Kraftkrise

Sjøkabel Træna

KABEL-KRØLL: Strømmen til Træna kommer via sjøkabel.

Foto: Jens Kyed / NRK

I snart seks år har det vært kraftkrise på Træna. Og problemet ligger her. Sjøkabelen ut til Norges tredje minste kommune er i dag kraftig underdimmensjonert. Den kan bare frakte 2,9 megawatt - men kommunen trenger nesten 10 - tre ganger så mye.Strømkrisen skaper nå også store problemer for kommunens hjørnesteinsbedrift - fiskebedriften Modolv Sjøset A/S. De trenger nytt og større fryselager, men det lar seg ikke bygge slik situasjonen er nå.

- Finnes ikke strøm

- Vi har fått klar beskjed fra kraftlaget om at det finnes ikke strøm til et nytt og større fryselager. Enten må vi sørge for strømen selv med flere og kostbare dieselagregater, eller så må vi la være å bygge ut. Kraftlaget krever 30 millioner kroner i anleggspenger fra oss for å legge ny kabel. Det sier seg selv at det blir alt for kostbart for en bedrift som vår, forteller daglig leder Geir Sjøset.

Alt i dag går tre dieselagregat nesten kontinuerlig utenfor fiskebedriften og på dennes regning for å supplere med ekstra strøm når kraftkabelen ikke strekker til. Det bidrar til å dekke det mest skrikende behovet for mere strøm i kommunen men er både en kostbar løsnign for Modolv Sjøset som må betale og alt annet enn miljøvennlig.

Utålmodige

Innbyggerne i Træna reagerer på at det etter snart seks års påtrykk fra kommunen fortsatt ikke har skjedd noe nytt og at kraftkrisen dermed bare blir verre og verre. De forstår ikke at storsamfunnet ikke bidrar med penger for å få en ny kabel på plass. Nylig har ordføreren vært i nye møter med Nordlandsbenken på Stortinget.

- Jeg håper de snart tar tak i saken og at noe skjer, sier hun.

Svømmehall Træna

KALDE BAD: Her skal den nye svømmehallen ligge. Men træna har ikke strøm til å varme opp vannet.

Foto: Jens Kyed / NRK