Hopp til innhold

Bygde kulturhus til 300 mill for å tilfredsstille oljenæringa, så kom smellen

For å gjøre seg attraktiv for oljenæringa bygde Alstahaug et flunkende nytt kulturhus. I dag er halvparten av oljejobbene i kommunen tørket vekk, og kommunegjelden er på 1 milliard kroner. – Likevel en god investering, mener ordføreren.

Kulturbadet i Sandnessjøen

Det nye kulturhuset i Sandnessjøen i Alstahaug inneholder svømmehall, kino, bibliotek, en storsal og øvingsrom. Samtidig har bygget bidratt til å sette kommunen i milliardgjeld.

Foto: Alstahaug kommune

Da det nye kulturhuset i Sandnessjøen med en prislapp på 300 millioner kroner ble åpnet i fjor høst, var det etter en årelang diskusjon om prisen på bygget. Motstanderne mente investeringen ble en altfor stor kostnad for en kommune på 7.500 innbyggere.

Kronargumentet for å bygge Kulturbadet, med svømmehall, kino, bibliotek, en storsal og øvingsrom, var at det ville gjøre kommunen ekstra attraktiv for oljenæringa:

– Det er en forventning fra oljeselskapene om at vi legger til rette forholdene. De ønsker en god offentlig service fra kommunene de etablerer seg i. Da er kultur- og badeanlegg en viktig del.

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) i Alstahaug kommune til NRK i 2013

Rammet av oljesmell

I 2013 blomstret optimismen i Sandnessjøen. Fra 2010 til 2013 økte antall olje- og gassjobber i Sandnessjøen fra 50 til 280.

Men i juni 2014 begynte oljeprisen å falle, og i løpet av et halvt år var krisen i oljenæringa langs kysten et faktum.

Alstahaug-ordførerens våte drøm om 500 oljearbeidsplasser falt i grus.

Antall arbeidsplasser ble halvert, og i dag er det om lag 190 mennesker igjen som jobber med oljerelatert virksomhet.

– Nedturen traff omtrent da spaden ble stukket i jorda. Ingen kunne forutse oljesmellen, og den rammet ikke bare oss, forteller Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø (Ap).

Ett år etter at bygget åpnet dørene til publikum, må ordføreren erkjenne at kommunen har en milliard kroner i gjeld. Likevel mener han at det var riktig å bygge Kulturbadet.

– Det er viktig å se Kulturbadet i et 10-15-årsperspektiv. Jeg er opptatt av å skape et attraktivt regionsenter på ytre Helgeland, og da er Kulturbadet en viktig brikke. Det skjer mye positivt innefor andre næringer, og utsiktene innefor olje og gass er lyse, sier ordføreren.

Hadde ikke noe valg

Ordføreren får støtte av rådmann Børge Toft i Alstahaug.

Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø

Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø under åpningen av Kulturbadet i Sandnessjøen i fjor. – Det var en riktig investering, mener han.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Akkurat nå er vi i en kritisk fase. Men å investere i et bygg som Kulturbadet er noe av det viktigste en kommune kan gjøre.


Likevel vedgår han at kommunen nok har stolt for mye på at oljenæringa skulle hjelpe til.

– Enhver kommune som får en slik mulighet, ville gjort det samme. Det er ikke noe alternativ til å satse, mener han.

Må kutte og låne

I neste uke skal politikerne i Alstahaug vedta budsjettet for neste år. Her skal det drøfte om hvorvidt kommune skal ta opp ytterligere 350 millioner kroner i lån for å bygge sykehjem og ny, kombinert barne- og ungdomsskole.

Samtidig ligger an til store kutt – i første omgang i kultursektoren.

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) avviser at kuttene kommer som følge av byggingen av Kulturbadet.

– Vi har i flere år visst at vi før eller senere må gjennom en kraftig omstilling, som medfører kutt. Men vi har ikke greid å gjennomføre denne omstillingen. Nå må vi gjøre disse omstillingene for å slippe å havne på Robek-lista, sier ordfører Bård Anders Langø.

Helgelandsbase AS på Horvnes utenfor Sandnessjøen sentrum.

Statoil og BP gikk sammen om et flunkende nytt subseasenter i Alstahaug. Målet var å doble antall arbeidsplasser. Oljenedturen sørget for at de eksisterende arbeidsplassene ble halvert. I administrasjonen, som talte 51 arbeidsplasser, er det bare fire igjen.

Foto: Frank Nygård / NRK