Hopp til innhold

– Steinene må sprenges før vi kan åpne veien

Cirka 15 personer på Myrland i Lofoten har siden søndag ettermiddag vært isolerte og uten strøm, etter et stort steinras.

Steinraset gikk ved fylkesveg 805 mellom Napp og Myrland søndag, og en av steinene var på rundt 17 tonn og traff kanten av veien.

Veien er helt stengt på grunn av fare for nye ras, og en ny vurdering gjøres nyttårsaften, ifølge Solveig Hansen, vakthavende byggeleder i Statens vegvesen.

– Faren for flere ras er grunnen til at vi ikke gjør nye vurderinger i dag. I tillegg er noen av steinblokkene så store at de må sprenges til mindre biter før vi kan få de fjernet, sier Hansen til NRK.no.

Kan være stengt til over nyttår

Veien kan være stengt helt til 2. januar, men det vil undersøkelsene i løpet av nyttårsaften gi nærmere svar på.

– Å begynne å sprenge når det er fare for flere ras, er ikke mulig. I kombinasjon med plussgrader og regnbyger, gjør det ikke situasjonen noe bedre, sier Hansen.

Imens er bydga Myrland og inntil ti husstander isolerte. Statens vegvesen har kontaktet kommunen, som tar hånd om innbyggerne.

Ødelagt strømkabel

Strømforsyningskabelen som ble kuttet i steinraset, kan ikke repareres før veien er åpnet, sier hovedvakt i Lofotkraft, Tor Johnsen.

Den største steinen traff veikanten og kuttet samtidig strømkabelen.

– For å få reparert feilen permanent er vi avhengig av veiforbindelse. I og med at veien er stengt og det ikke er lov å ferdes i området, får ikke vi sendt inn mannskap, sier Johnsen til NRK.no.

– Vi skal forsøke å fly inn et nødaggregat med helikopter, men er usikre på om helikopteret klarer å løfte aggregatet, fortsetter Johnsen.

Han forteller at de uansett ikke får gjort noe med strømmen i dag.

– Men så fort området er klart og det ikke lenger er rasfare skal vi reparere feilen ganske fort. Vi kommer også til å kjøre inne et større aggregat når veien åpnes. Men det kan fort bli 2. januar før veien er farbar.