Bygd isolert etter ras

Tolv husstander i Hemnes i Nordland ble isolert etter ras, men nå jobber mannskaper på spreng for å få åpnet fylkesveien i Leirskardalen.

Ras i Leirskardalen

Her er herjingene raset gjorde med fylkesveien i Leirskardalen.

Foto: Rune Trettbakk

Politiet fikk melding om raset i Leirskarddalen klokken 04.00 natt til søndag. Det var et jord- og steinras som hadde gått i ei bratt fjellside over veien mot Tverrå, cirka 11 kilometer øst for kommunesenteret Korgen.

Omlag 40 personer ble sperret inne av jordmassene. Vegvesenet valgte å la raset ligge i ro hele søndag, og det er først i dag oppryddningsarbeidet har begynt.

Valgte å vente

– I samråd med geolog la vi en plan om hvordan vi skulle forholde oss. Vi valgte å ikke gjøre noe med raset på søndag i påvente av at nedbøren skulle avta og vann dreneres ut av massene, sier seksjonsleder Ole Johan Bogfjellmo i Statens vegvesen til ranablad.no.

Han håper veien skal bli åpnet igjen i løpet av ettermiddagen.

– Mye nedbør har ført til at massene er overmettet av vann og dermed løsnet, forklarer Ole Johan Bogfjellmo som håper veien skal være farbar igjen i løpet av ettermiddagen.

Ble sperret inne

Raset var cirka 300-400 meter langt, og mellom 50 og 100 meter bredt, ifølge undersøkelser som Mesta har gjort.

Det førte til at 12 hustander ble sperret inne. Jorunn Fjelldal er nærmeste nabo og hun forteller at de er vant til ras i området.

– Dette er jo selvfølgelig ikke artig nå som vi er innesperret, men det er ikke uvanlig at det går ras her. Det gikk ett i fjor også, men her som husene står er vi trygge, sier Jorunn Fjelldal som er nærmeste nabo til raset.

(artikkelen fortsetter under)

Ras

FRA RASET i Leirskarddalen som var 300-400 meter langt og 50-100 meter bredt.

Foto: Ingvar Tverå

Traff åker

Ingen bygninger ble truffet av raset, men en del av åkerlandet til den nærmeste gården ble truffet av jordmasser, stein og trær.

Mesta besluttet å utsette ryddingen av veien inntil videre, på grunn av faren for flere ras.

Det bor cirka 40 personer i bygdene innenfor rasstedet, og som dermed er isolerte. Jorunn Fjelldal og hennes sambygdninger tar det med fatning.

– Det er ikke så problematisk for vi kan gå forbi rasstedet til fots om det skulle skje noe. Men det er klart, vi ønsker jo veien ryddet så fort som mulig, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Jorunn Fjelldal, Hemnes

NÆRMESTE NABO: Jorunn Fjelldal er nærmeste nabo til raset. Her fotograferer hun skadene på åkerlandet til sønnen, som er grunneier og på påskeferie.

Foto: Ingvar Tverå

Rasfare og stengt jernbane

Flere fylkesveier i Nordland er stengte denne helgen på grunn av rasfare.

I tillegg ble Nordlandsbanen stengt søndag ettermiddag etter at et godstog avsporet ved Mosjøen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.