Hopp til innhold

Bushro hevder hun sendes hjem til dødsstraff

Seks år etter at somaliske Bushro Jama fikk oppholdstillatelse i Norge, trakk utlendingsmyndighetene den plutselig tilbake. De hevder hennes private Facebook-profil har avslørt at hun ikke snakker sant.

Bushro Jama på skolen sammen med rektor Åse Jakobsen

Siden Bushro Jama kom til Norge i 2010 har hun fullført ungdomsskolen og snart studiespesialisering ved Hadsel videregående skole. Rektor Åse Jakobsen er stolt av eleven sin. – Jeg er svært imponert. Hun er et forbilde for mange, sier rektoren.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Nå kjemper småbarnsmoren, sammen med lokale støttespillere og advokaten sin, for at hun fortsatt skal få bo i Stokmarknes i Hadsel kommune i Nordland.

I hjemlandet Somalia venter nemlig dødsstraff, hevder hun.

– Jeg kan ikke dra tilbake. Der er jeg dømt til å bli steinet til døde. Ungene mine kan bli uten moren sin, utdyper Bushro Jama overfor NRK.

Bushro Jama sammen med det ene barnet sitt

Somaliske Bushro Jama er takknemlig for støtten fra lokalsamfunnet, og håper familien fortsatt får bo på Stokmarknes i Nordland.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Om to uker skal hun ta sin siste eksamen som avslutter tre års videregående skolegang. Samtidig skal den somaliske kvinnen møte sin advokat.

Utlendingsdirektoratet har gitt beskjed om at oppholdstillatelsen hun fikk for seks år siden blir trukket tilbake, fordi de mener hun har løyet om hvor i Somalia hun kommer fra.

Det har de blant annet kommet frem til gjennom å sjekke tobarnsmorens Facebook-profil, som hun fikk hjelp til å opprette.

– De har sett på opplysninger og forbindelser der, og hevder basert på det at jeg har snakket usant, forklarer hun selv.

– Viktig å reagere

Direktør i asylavdelingen hos UDI, Hanne Jendal, hevder grundige undersøkelser viser at småbarnsmoren har løyet.

Hanne Jendal

Leder for asylavdelingen i UDI, Hanne Jendal, sier flere ting i saken beviser at Bushro Jama har løyet om identiteten sin.

Foto: Nora Lie/UDI

– Vi bruker Facebook som én av flere kilder i saksbehandlingen, men det er ikke en avgjørende kilde. Vi har gått grundig inn i saken og mener opplysningene hennes ikke stemmer.

UDI har også blant annet gjort en språkanalyse og valutaundersøkelse, som er med på å danne grunnlag avgjørelsen.

– Er UDI kjent med påstanden om at hun skal være dømt til døden i Somalia?

– Vi er blitt gjort oppmerksom på den påstanden fra henne, ja.

Jendal sier regjeringen har gitt UDI beskjed om å prioritere tilbakekallelse av oppholdstillatelser. I oktober fortalte NRK at 120 somaliere har fått varsel om at flyktningstatusen tilbakekalles.

– Når tillatelse blir gitt på feil grunnlag som følge av juks med identiteten, må vi reagere. Det handler om tilliten til systemet og misbruk av fellesskapets ressurser, forklarer Jendal.

– Urimelige påstander

I Hadsel har lokalsamfunnet mobilisert, blant annet gjennom fakkeltog, for å vise sin støtte til den somaliske kvinnen.

Russepresident Amalie Johansen

Russepresident Amalie Johansen ved Hadsel videregående skole arrangerte nylig fakkeltog til støtte for Bushro Jama. – Det er urettferdig at en person med så stor vilje til å integrere seg blir kastet ut på det grunnlaget.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Rektor Åse Jakobsen ved Hadsel videregående skole sier Jama er svært godt integrert og hevder UDIs beslutning er grunnløs.

– Ved en misforståelse ble det lagt inn feil sted da hun fikk hjelp til å lage profilen på Facebook. Det er ikke mulig at en så skarp dame ville gjort en sånn feil med vilje, sier Jakobsen og legger til:

– Jeg ber UDI se på det de kaller for bevis igjen, for det de har kommet med holder ikke. Det er urimelige påstander som de må gå tilbake på.

Vil jobbe som barnehagepedagog

Nå har Jama mulighet til å påklage avgjørelsen til UDI. Hun sier hun er takknemlig for støtten og håper å få bli i Norge.

– De mener det er trygt for meg å dra tilbake til Somalia, men det er ikke det. Vi er godt integrert, jobber, studerer og føler oss trygge her. Drømmen er å kjøpe hus på Stokmarknes og starte på pedagogutdanning ved universitetet.