Hopp til innhold

Slik får du med deg bunaden på flyet

Høysesongen for bunadskledde nordmenn er godt i gang. Men hvordan tar du med deg festdrakten på reise?

Bunad sikkerhetskontroll

De fleste flypassasjerer foretrekker å sende bunaden som håndbagasje.

Foto: Ingrid Sakariassen/NRK

Bip-bip-bip!

– Som du hører er det mye som piper når du tar en bunad gjennom sikkerhetskontrollen, sier Ola Halvor Rostad, vaktleder i sikkerhetskontrollen ved Bodø lufthavn.

Med bunadsølv, hemper, bunadskniver og veskeheng er det mange som lurer på hvordan de får bunaden gjennom sikkerhetskontrollen. Det er nemlig ikke alt som kan tas med som håndbagasje.

Store verdier

– I disse dager er det mange som spør om hvordan de skal ta med seg bunaden på fly, sier vaktlederen.

Å sende bunaden med innsjekket bagasje er uproblematisk, men det er når bunaden skal fraktes som håndbagasje problemene oppstår. Og flesteparten ønsker å gjøre nettopp dette

– De aller fleste ønsker ikke å sende den med resten av bagasjen, siden en bunad er såpass verdifull. Mister du bunaden er den jo gjerne verdt 20.000 kroner. I tillegg er det kanskje et familieklenodium. Derfor blir det en del spørsmål rundt dette, spesielt nå i mai, sier Rostad.

– Lar seg fint gjøre

Men ifølge vaktlederen er det slett ikke så komplisert å få med seg bunaden når man reiser til konfirmasjon, bryllup eller 17.mai-feiring andre steder i landet.

– Neida, det lar seg fint gjøre. Du kan godt sende hele bunaden gjennom

Bunad gjennom sikkerhetskontrollen

Skal du reise med bunaden på, må sølvet og vesken av.

Foto: Ingrid Sakariassen / NRK

kontrollen og da kan sølvtøyet gjerne være på. Du kan også legge sølvtøyet i de små posene som du bruker til å legge flytende veske i.

Det som derimot kan skape litt kø og problemer, er det som mange festglade passasjerer gjør 17.mai.

– Da kommer folk gjerne i selve bunaden. Da blir det ofte litt styr, sier vaktleder Trond Iversen.

For det er mye som må av og på før du kan passere sikkerhetskotrollen bunadskledd.

– Vi kan ikke sende noen på et fly uten å være helt sikker på at de ikke har med seg noe som ikke skal være med. Med bunader og bunadsølv blir det mye piping og da må passasjerene ta av seg så mye som er hensiktsmessig, sier Iversen.

Kniv er kniv

Selv om det meste som tilhører bunaden er det en ting du må huske å sende med insjekket bagasje. Det gjelder særlig bunadskledde menn, nemlig bunadskniven.

– Som oftest går det greit, men en kniv er det uansett aldri tillatt å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen. Da hjelper det ikke at det tilhører bunaden. Kan en gjenstand oppfattes som en brukskniv, må den sendes som innsjekket bagasje, sier Iversen.