NRK Meny
Normal

Brukte 25.000 i måneden på medisiner – ble nektet sosialhjelp av NAV

Med medisinutgifter på flere hundre tusen kroner, så Christina Østvold (24) ingen annen utvei enn å søke om sosialhjelp for å klare seg, men hun fikk avslag.

Christina Østvold ble nektet sosialhjelp av NAV

SMERTER: En tarmsykdom gjør at 24 år gamle Christina Østvold har store smerter i magen og må bruke medisiner for å få gått på do.

Foto: Kari Skeie / NRK

Christina Østvold (24) på sofaen

Legene klarte ikke å gi Christina Østvold en diagnose, dermed fikk hun ingen støtte.

Foto: Kari Skeie / NRK

Christina Østvold fra Mo i Rana er 24 år, men orker lite. For over to år siden ble hun alvorlig syk. Hun fikk sterke magesmerter og problemer med avføringen.

– Jeg bruker seks til ni timer på do hver dag. Resten av dagen ligger jeg på sofaen med smerter i magen. Det er ikke akkurat et liv for en 24-åring, sier Christina Østvold.

Hun måtte flytte fra kjæreste og studier i Oslo og bo hjemme hos moren fordi hun var for syk til å klare seg alene.

Brukte 25.000 kroner i måneden på medisiner

Legene klarte ikke å gi henne en diagnose. Dermed fikk hun heller ikke støtte til å dekke medisinutgiftene som ble høyere og høyere.

– Når dette utviklet seg, ble tarmen bare enda verre. Da brukte jeg 25.000 kroner i måneden på medisiner for å kunne gå på do. Det måtte vi finansiere selv, sier Christina Østvold.

Til slutt så hun og moren ingen annen utvei enn å be om sosialhjelp hos NAV Rana.

– Vi søkte sosialhjelp fordi dette var ganske akutt.

I to omganger søker de om sosialhjelp, men får avslag.

– Det var livsnødvendig for meg å få disse medisinene. Hvis ikke jeg hadde fått økonomisk hjelp av moren min, slik at jeg fikk medisiner, hadde jeg nok tatt livet av meg selv. Jeg hadde ikke klart det, sier hun.

– Jeg synes det er uhørt at de kan avslå noe så akutt. Jeg er sliten av hele situasjonen.

Heidi Fjellstad er moren til Christina Østvold

Heidi Fjellstad har støttet datteren økonomisk og har brukt mye tid på kontakten med NAV.

Foto: Kari Skeie / NRK

Fikk ingen svar

Christina er så dårlig at det er mor som følger opp saken. Hun anker saken.

– Alle skulle ta opp saken med den ansvarlige, men vi hørte ingenting, sier moren Heidi Fjellstad.

I 2013 er medisinutgiftene oppe i nesten 200.000 kroner. Fjellstad er flere ganger på NAV i Rana for å følge opp saken til datteren.

– Det har vært en tung prosess. Det er som å møte et svart hull. Du får ingen respons.

Hun har brukt de siste årene på å føre regnskap over medisinutgiftene og sende inn til HELFO og NAV. I tillegg forsøkte hun å få Christina utredet av helsevesenet.

– Det mest frustrerende er at vi vet at vi har rett, men at de argumenterer med at hun må finne seg en sykdom med en behandling vi har råd til innenfor vår økonomi. Det er totalt feil at folk uten medisinsk kunnskap skal gjøre dette, sier Fjellstad oppgitt.

Fylkesmannen tar grep – men lite skjer

Leder ved NAV Rana, Hege Kristin Nygård

Leder ved NAV Rana, Hege Kristin Nygård, sier at de tar Fylkesmannens avgjørelse i klagesaken til etterretning.

Foto: Kari Skeie / NRK

De klager og i sommer slår Fylkesmannen fast at Christina har rett til å få dekket den viktigste medisinen. Likevel – NAV Rana har ennå ikke utbetalt ei krone.

– Det har vært en vanskelig sak, og vi har trengt lang tid på behandlingen. Klageren har fått delvis medhold hos Fylkesmannen, og vi jobber ennå med å sikre at hun får det hun ifølge regelverket skal ha, sier leder i NAV Rana, Hege Kristin Nygård.

Etter at NRK tok kontakt har NAV Rana gått gjennom saken.

– Det vi ser i denne saken, er at vi ikke har klart å overholde fristene, som vi burde. Vi burde også hatt tettere dialog. Da ville brukeren hatt en annen opplevelse av situasjonen. Her tar vi selvkritikk og vi skal forbedre oss, sier Nygård.

Det gikk tre måneder uten at Christina Østvold og moren fikk noe svar etter å ha sendt inn dokumentasjon slik at hun skulle få utbetalt sosialhjelp.

– Det beklager vi. Vi skulle fulgt opp med tilbakemeldinger og tettere dialog.

– Hvor lenge mener NAV at folk skal vente på svar på søknad om sosialhjelp?

– Vi vurderer hver enkelt sak. Vi har mulighet til å gå inn med akuttbistand, men denne saken har vært kompleks. Det er ikke noe fasitsvar her. Vi ønsker at sakene skal gå raskt gjennom, men samtidig skal det være en god vurdering bak vedtaket.

Får møte med NAV

NAV lover å kalle inn Christina til møte i løpet av kort tid. Det er gode nyheter i ellers tunge dager.

– Det er veldig bra, men det er synd at det må presseomtale til for å få et resultat og at det må gå så langt før det skjer noe, sier Christina Østvold.

Moren håper dette ikke skjer med andre.

– Jeg unner ingen å oppleve dette. Det er helt håpløst om du ikke har pårørende eller venner som kan hjelpe deg. Du står helt alene mot systemet, sier Heidi Fjellstad.

NAV-kontoret i Mo i Rana
Foto: Kari Skeie / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.