Hopp til innhold

Bruker en halv million for å sette ødelagt fyrstikkfuru på sokkel

Den kjente fyrstikkfurua på Grønøy i Meløy ble saget ned av vandaler i nattens mulm og mørke. Nå vil bygdefolket sette den på sokkel.

Fyrstikk-furua, Daniel Meløysund og Stian Myrvang (IKKE BRUKT)

Daniel Meløysund og Stian Myrvang foran fyrstikkfurua.

Foto: Benjamin Fredriksen

Furua med blomster

Lokalbefolkningen har lagt blomster ved stubben av der furua en gang stod.

Foto: Heidi Torrissen

Historien er ikke over for fyrstikkfurua på Grønøy i Meløy riktig enda.

Det er gått litt over to uker siden furua, som menes å være motivet på Nitedals fyrstikkesker, ble sagd ned av vandaler.

Hærverket etterlot bygda i sinne og sorg, og en opprørt ordfører Per Swensen kalte det «en forferdelig handling».

Krisemøte

Men selv om det nå er lite verdighet igjen over den majestetiske furua vi kjenner fra fyrstikkeska, har ikke bygdefolket tenkt å la det 300 år gamle treet ligge.

Sissel Meløysund i Grønnøy Velforening

Sissel Meløysund i Grønnøy Velforening.

Foto: Privat

– Vi hadde et krisemøte etter at furua ble saget ned. Der kom det frem at vi ønsker å få reist furua igjen, forteller Sissel Meløysund i Grønnøy Velforening.

Planen er å støpe et fundament som vil fungere som en slags sokkel for furua, som da igjen vil stå høyreist ute på Grønnøya.

– Treet er jo dødt. Men ekspertene sier at det vil kunne stå i 40–50 år på den måten, sier Meløysund.

Totalt vil prosjektet kostet cirka 500.000 kroner.

– Velforeningen har ikke så mye penger, så vi har søkt Meløy utviklingsfond om støtte. Det kan også være aktuelt å søke næringslivet og andre private aktører om hjelp, sier hun.

– Spøkt om å lage fyrstikker

Forslaget om å sette furua på sokkel er ikke det eneste som har vært lansert.

– Det kom veldig mange forslag, noen ville bruke furua til å lage sittebenker. Det har selvsagt også vært spøkt med at vi burde lage fyrstikker, forteller Meløysund.

To menn siktet

Forrige uke ble det kjent at en mann hjemmehørende i regionen hadde innrømmet å ha saget ned «kjendisfurua». Han er nå siktet sammen med en annen mann.

Saken etterforskes av Meløy lensmannskontor og politioverbetjent Egil Økshoff. Han forteller at det foreløpig ikke har kommet frem noe motiv for handlingen.

– De har avgitt en forklaring, men den kan ikke jeg gå i detalj på. Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvorfor furua ble saget ned, og det fremstår fortsatt som et destruktivt og meningsløst skadeverk, sier Økshoff.