NRK Meny
Normal

Bruddskader ble oppdaget etter syv måneder

En 88 år gammel kvinne pådro seg to brudd i bekkenet og lårhalsbrudd, men først syv måneder senere ble skadene oppdaget.

Kvinnen som bor på Furumoen sykehjem i Narvik hadde falt fra toalettet, men først etter sju måneder ble skadene oppdaget etter et nytt stygt fall, skriver Avisa Nordland.

De omfattende skadene skjedde den 11. september 2011. Da den 88 år gamle kvinnen ble undersøkt på sykehuset, anså vakthavende lege henne for døende, og sendte henne derfor tilbake til sykehjemmet.

– Kvalm

Først syv måneder etter et nytt stygt fall ble de omfattende bruddskadene i bekken og lårhals oppdaget. Da hadde bruddene grodd feil sammen.

– Jeg blir kvalm av å tenke på hvor vondt hun har hatt det, sier datteren til Avisa Nordland.

Gjennomgått rutiner

Datteren klandrer ledelsen ved sykehjemmet og ønsker ikke å kritisere den enkelte ansatte.

Helsetilsynet mener at ut fra kvinnens allmentilstand, har hun fått forsvarlig oppfølging, men de mener sykehjemmet ikke har rutiner for å hindre nye uheldige hendelser.

Enhetsleder Kari Plener ved sykehjemmet viser i avisa til taushetsplikten.

– Det jeg kan si er at vi har gjennomgått våre rutiner for å unngå at dette skjer på nytt. Vi har diskutert grundig med personalet for å unngå at slike ting skjer. Men vi kan ikke garantere at eldre ikke får bruddskader, sier Plener.

Inger-Marie Sommerseth, pasientombud i Nordland

Inger-Marie Sommerseth, pasientombud i Nordland.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
Flere saker

Selv om dette gjerne blir regnet som den verste saken, er det slett ikke den eneste Pasientombudet i Nordland har fått inn. Ifølge Avisa Nordland er til sammen 36 klager på behandling av pasienter ved heldøgns institusjoner kommet inn fra januar 2011 til og med mars i år.

De fleste dreier seg nettopp om bruddskader på eldre som ikke blir oppdaget for etter en god stund.

– Det er ikke god nok kvalitet i sykehjemmene. Vi skal ikke oppleve liggesår, bruddskader, underernæring eller at eldre dopes ned, selv om det ikke er verre i Nordland enn i andre fylker, sier pasientombud Inger Marie Sommerset til avisa.

Privat sykepleier

Likevel understreker Sommerset at det gjøres en god jobb ved flere sykehjem.

Familien til kvinnen har leid inn privat sykepleier som hjelper moren tre ganger i uka. I tillegg får hun daglig besøk av mannen sin.

– Vi våger ikke å la henne være alene, sier datteren til avisa.