Hopp til innhold

Britiske investorer kjøper 13 norske småkraftverk

Det britiske pensjonsfondet Standard Life har kjøpt eierretten for 13 norske småkraftverk. – Mens norske banker og investorer nøler, sikrer støtten fra utlandet at kraftverkene kan bygges, sier Eirik Frantzen i Nordkraft.

Kraftverk

Den lave strømprisen har skremt flere norske selskaper fra å bygge småkraftverk. Men nå kommer utlendingene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Statnett og National Grid signerte i mars en samarbeidsavtale om å bygge verdens lengste undersjøiske strømkabel, som skal legges mellom Storbritannia og Norge. Den 730 kilometer lange sjøkabelen med en kapasitet på 1.400 MW blir den første direkte koblingen mellom de to landenes kraftmarkeder.

Etter at avtalen som skal gi britene norsk vannkraft ble signert har interessen fra utlandet økt. Kraftselskapet Nordkraft skal nå bygge to nye småkraftverk for et britisk pensjonsfond.

Eirik Frantzen ny konsernsjef i Nordkraft

Konsernsjef Eirik Frantzen i Nordkraft.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon. Narvik-baserte Nordkraft skal stå for driften, og om noen tiår vil hjemfallsretten sikre at rettighetene til småkraftverkene faller tilbake til grunneierne i Norge, sier konsernsjef Eirik Frantzen i Nordkraft.

Satset og sleit

I 2013 satset selskapet Nordkraft stort på nye prosjekter innen fornybar energi. Men da strømprisen kollapset, forsvant også lønnsomheten i investeringene.

– Resultatet ble høy gjeld og dårlige utsikter for inntekter, forteller Frantzen.

Kraftprisen i Norge er i dag den laveste på 12–15 år. Ifølge NVE, er denne ukens strømpriser 70 prosent lavere enn til samme tid i fjor.

Gjennom nedbemanning og salg av eiendom har Nordkraft nå rettet opp kursen.

– Vi er veldig opptatt av å sikre mest mulig inntekter, mest mulig verdiskapning og mest mulig arbeid til oss selv, sier han.

Nå har de fått en avtale han selv mener vil sikre Nordkraft fremtidige inntekter, samtidig som den kan redusere gjelden.

Avhengig av støtte

I sommer fikk Nordkraft konsesjoner til å bygge småkraftverk i Ullsfjord i Troms og i Kvam i Hordaland. Nordkraft klarer ikke investeringen alene, og innfrir heller ikke kravene som gir rett til banklån.

Rune Flatby

Leder for konsesjonsavdelingen i NVE, Rune Flatby, bekrefter at stadig flere utenlandske investorer kjøper seg inn i det norske kraftmarkedet.

Foto: NVE

– I Norge er det krav om at store vannkraftverk skal være offentlig eid. Det samme kravet gjelder ikke for småkraftverk, sier leder for konsesjonsavdelingen i NVE, Rune Flatby.

På denne måten ble det mulig å selge til utenlandske selskaper, som det britiske pensjonsfondet Standard Life, som har kontorer i London og Edinburgh.

Økning i utenlandske investorer

Det var i fjor høst at det ble gitt høst gitt grønt lys for kabler som knytter norsk vannkraft til Tyskland og Storbritannia. NVE bekrefter at stadig flere utenlandske investorer kjøper seg inn i det norske kraftmarkedet.

– Norske aktører er litt forsiktige, men vi ser at det er økende interesse fra utenlandske eiere.

Flatby poengterer også at vi i Norge har regelverk for de store vannkraftprosjektene at det skal ha offentlig eierskap, men for småkraftverk er det fritt frem for utenlandske å eie.