Hopp til innhold

Britisk storavis: – Norge det rimeligste landet i verden å være student i

Norge er blant de billigste landene i verden for studenter, skriver The Independent. Tull og tøys, mener Norsk studentorganisasjon, som ber regjeringen bevilge mer penger til studentene.

Internasjonale studenter

Internasjonale studenter med reiselyst bør se mot Norge. Eller?

Foto: (cc) US Department of Education

Den anerkjente britiske avisa The Independent ber vordende studenter med reiselyst se mot Norge med bakgrunn i det de omtaler som den «nyeste forskningen på de billigste landene i verden å være student i.»

Avisa viser til en undersøkelse gjort av valutaselskapet FAIRFX, som har sammenlignet gjennomsnittlig beløp for skolepenger og levekostnader med utgangspunkt i en global rangering av de 200 beste universitetene.

Mens tallene visstnok viser at det i Norge bare koster £2 188 (cirka 27 000 norske kroner) å være student et år, koster det £4 450 (nærmere 55 000 norske) i Russland og £4 739 i Luxembourg (i overkant av 58 000).

– Urealistiske tall

Leder Therese Eia Lerøen hos Norsk studentorganisasjon (NSO) mener tallene ikke er realistiske.

Therese Eia Lerøen

Leder Therese Eia Lerøen hos Norsk studentorganisasjon krever at regjeringa øker og knytter studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) fordelt over 11 måneder.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Når året er tolv måneder og bare husleia utgjør 5 000 i måneden, skal det godt gjøres å få levekostnadene ned på dette nivået, selv om vi har gratis utdanning i Norge.

Dette underbygges av tall fra Universitetet i Oslo, som oppgir 10 000 per måned for å dekke det grunnleggende.

– Med dagens studiestøtte, går studentene i snitt 4 000 i minus hver måned. Ni av ti må få hjelp hjemmefra eller hente pengene fra deltidsjobb.

– Det er bra at man har vedtatt elleve måneders studiestøtte, men det er et sterkt behov for å øke de månedlige utbetalingene. Ønsker regjeringen at folk skal studere, eller bruke tid på deltidsjobb? spør hun.

– Har aldri vært lavere

Leder Therese Eia Lerøen mener det er dårlige økonomiske tider for den norske studenten, og viser til en grafisk fremstilling av nivået på studiestøtten fra 1976 til i dag, som de har utarbeidet (se under).

– Der ser man at studiestøtta aldri har vært så lav som den har vært de siste årene. Da blant annet finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg var studenter hadde de en studiestøtte som tilsvarer studentenes krav i dag.

Grafisk fremstilling av nivået på studiestøtten fra 1976 – i dag

Grafisk fremstilling av nivået på studiestøtten fra 1976 til i dag. Statssekretær Bjørn Haugstad (H) er ikke enig i måten dette er regnet ut på, men sier grafen i alle fall viser at utviklingen de siste årene har gått riktig vei.

Foto: Norsk studentorganisasjon

Mener de har gjort mye for studentene

Bjørn Haugstad

– Jeg forstår at NSO ønsker seg mer, og vi er enige i at de kan gjøre god bruk av mer, sier statssekretæren.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet sier på sin side at studentene nå for første gang har begynt å ta innpå andre lønnstakere.

– Vi har økt studiestøtten med mer enn forventet prisvekst og ved et par anledninger mer enn forventet lønnsvekst. Vi er ikke enige i regnestykket til NSO om at studenter går i minus hver måned. Dette bygger på noen premisser som man selv velger seg.

Han ser at noen kan ha behov for å jobbe ved siden av studiene, men tror at det å jobbe litt ved siden av studiene har liten eller ingen innvirkning på studiegjennomføringen.

Men vi er enig med studentene at de kan gjøre god bruk av mer penger i stipend og lån enn det de får nå, og det er grunnen til at vi har startet en opptrapping.

Statssekretær Bjørn Haugstad (H)