Brente fuglemateren i sinne etter å ha tatt dette bildet

Viggo Danielsen fra Grovfjord frykter fuglematere sprer smittsomt virus i Nord-Norge.

Syk fugl på fuglebrett

Dette bildet av det som tilsynelatende er en syk fugl, har skapt stort engasjement på Facebook.

Foto: Viggo Danielsen

Fotograf Viggo Danielsen

Viggo Danielsen.

Foto: Privat

Viggo Danielsen er en ivrig fotograf, og er ofte ute for å ta bilder av fuglelivet. Nylig la han ut et bilde av en kjøttmeis som har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier, med flere hundre delinger på Facebook.

Danielsen forteller til NRK at bildet er tatt i Grovfjord sør i Troms, og at det ikke er første gang han har sett en kjøttmeis med lignende byller på kroppen.

– Dette bildet ble tatt 8. juni, men jeg så også et lignende individ i begynnelsen av mai, som jeg ikke fikk tatt bilde av.

– Rammet av virus

Spurvehauk

Syke fugler blir lett et bytte for rovfugler, som denne spurvehauken, mener Danielsen.

Foto: Viggo Danielsen

Han mener kjøttmeisen er rammet av en sykdom som heter «fuglekopper» – et virus som gir svulst- eller vortelignende nydannelser i huden, ifølge Veterinærinstituttet.

Fordi fuglebrett skaper gode forhold for overføring av denne sykdommen, brente Danielsen sin egen fuglemater i raseri etter å ha tatt bildet. Han oppfordrer flere til å avslutte foringen nå, for å unngå at smitten sprer seg videre.

– Fuglene finner mat selv om sommeren, så det er uansett unødvendig å mate fuglene på denne tiden av året, mener Danielsen.

Fugleautomat med smittet fugl

Her er fuglemateren fotografert før den ble tatt ned. Danielsen fryktet syke fugler som var i kontakt med materen, ville spre sykdommen videre.

Foto: Viggo Danielsen

Gjorde lignende oppdagelse

Jarle Jakobsen fra Narvik

Jarle Jakobsen fra Narvik.

Foto: Privat

Det er ikke bare i Troms at det har blitt dokumentert fugler med byller på kroppen. Jarle Jakobsen i Narvik gjorde en lignende oppdagelse 11. juni.

– Jeg syntes det var trasig, og visste først ikke hva det var. Jeg tenkte at den hadde blitt angrepet av et dyr eller lignende. Men det kan se ut til at fuglen er rammet av sykdom, sier han.

Også han tenker å avslutte fuglematingen for denne sesongen.

– Det har vært en kald start på sommeren, så derfor har jeg drøyd det litt.

Syk fugl i Narvik

Jarle Jakobsen fotograferte dette individet i Narvik.

Foto: Jarle Jakobsen

– Bør analyseres

Ornitolog Terje Kristiansen, som betjener Fuglevakta hos Norsk Ornitologisk Forening, har ikke selv sett bildene, men mener det ut ifra beskrivelsene høres sannsynlig ut at det er snakk om nevnte virus.

Han understreker samtidig at det eneste måten å få kartlagt nøyaktig hva slags sykdom det er snakk om, er å sende døde fugler til Mattilsynet for analyse.

Det kan derfor være lurt å samle sammen funn av døde fugler som har disse byllene i fryseboksen, og så ta kontakt med Mattilsynet.

Terje Kristiansen / Ornitolog

– Unngå fuglebrett

Ornitologen forteller videre at det ikke er sikkert at det er snakk om noen epidemi, men snarere om enkelttilfeller.

– Vi ser at slike rapporter opptrer med jevne mellomrom, da særlig hos grønnfink, men også hos enkelte kjøttmeiser, sier han.

Han forteller at det er en debatt rundt hvorvidt man bør eller ikke burde mate fugler om sommeren.

– Selv mener jeg at det er greit å fôre hele året. I kalde perioder om sommeren er det lite insektproduksjon, og da kan foringen bidra til at flere unger overlever. Men tenker over hvordan du forer. Fuglebrett bør unngås, da de er verst med tanke på smitte.

– Også fuglekasser er store smittekilder, og disse bør gjøres skikkelig rene etter hver sesong, bemerker Kristiansen.