Hopp til innhold

Brenner 80 varder mot oljeleting

I helga blit det storstilt oljeprotest 80 steder i hele landet. Markeringene strekker seg fra Longerbyen i nord til Nigeria i sør.

Vardebrenning mot oljeutbygging

VARDEBRENNING: I helga skal varde Her fra en tidligere vardebrenning på Ulriken i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Det er Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som er initiativtaker til vardebrenningen som har fått rekordmange til å engasjere seg.

Bjørn Kjensli

Bjørn Kjensli er leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Folk fra hele landet har ønsket å være med å brenne varder mot oljeboring. Vi er veldig fornøy med at så mange forstår hva som står på spill, sier Bjørn Kjensli leder i Folkeaksjonen i ei pressemelding.

Gammel prostestmåte

Med vardebrenningen håper Folkeaksjonen politikerne åpner øyene for hvilken fare oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja representerer.

– Fra gammelt av er vardebrenning brukt som et varsel om fare. Nå varsler vi om at politikerne ønsker å åpne for oljeboring i torskens fødestue, det er svært alvorlig og urovekkende, sier Kjensli.

Lanzarote og Nigeria

Det er over 80 steder som er med på vardebrenningen i Norge, i tillegg er det markeringer i København, Tyskland, Lanzarote og Nigeria.

– Dette er ikke bare en sak som angår oss som bor her i nord, den vekker engasjement over hele landet og andre steder i verden. Lofoten, Vesterålen og Senja er et av de mest verdifulle havområdene i verden, og vi forventer at politikerne er seg sitt ansvar bevisst – dette må vi ta vare på, avslutter Kjensli.