NRK Meny
Normal

Brenner 80 varder mot oljeleting

I helga blit det storstilt oljeprotest 80 steder i hele landet. Markeringene strekker seg fra Longerbyen i nord til Nigeria i sør.

Vardebrenning mot oljeutbygging

VARDEBRENNING: I helga skal varde Her fra en tidligere vardebrenning på Ulriken i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Det er Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som er initiativtaker til vardebrenningen som har fått rekordmange til å engasjere seg.

Bjørn Kjensli

Bjørn Kjensli er leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Folk fra hele landet har ønsket å være med å brenne varder mot oljeboring. Vi er veldig fornøy med at så mange forstår hva som står på spill, sier Bjørn Kjensli leder i Folkeaksjonen i ei pressemelding.

Gammel prostestmåte

Med vardebrenningen håper Folkeaksjonen politikerne åpner øyene for hvilken fare oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja representerer.

– Fra gammelt av er vardebrenning brukt som et varsel om fare. Nå varsler vi om at politikerne ønsker å åpne for oljeboring i torskens fødestue, det er svært alvorlig og urovekkende, sier Kjensli.

Lanzarote og Nigeria

Det er over 80 steder som er med på vardebrenningen i Norge, i tillegg er det markeringer i København, Tyskland, Lanzarote og Nigeria.

– Dette er ikke bare en sak som angår oss som bor her i nord, den vekker engasjement over hele landet og andre steder i verden. Lofoten, Vesterålen og Senja er et av de mest verdifulle havområdene i verden, og vi forventer at politikerne er seg sitt ansvar bevisst – dette må vi ta vare på, avslutter Kjensli.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.