Utslippene fra Sellafield kan gi becquerelverdier i norske tang- og tareprodukter opp mot EUs tiltaksgrense. Det samme gjelder krepsdyr langs norskekysten.
Brende i harnisk
Nye tall fra Statens strålevern viser at dersom de britiske utslippene av technetium-99 fra Sellafield-anlegget forsetter ut 2006, kan det få store skadevirkninger for norskekysten. Miljøvernminister Børge Brende (H) er i harnisk, og sier til NTB at norske myndigheter ikke lenger vil finne seg i å bli oppholdt av godt snakk fra britene.
Ren provokasjon
15. mai skal Børge Brende møte sin britiske kollega Michael Meacher, og da kommer ikke Brende til å spare på kruttet.- Jeg akter å appellere på det sterkeste til ham om å skjære gjennom, sier Brende.
Han karakteriserer det som en ren provokasjon dersom britene fortsetter med å slippe technetium ut i havet etter de nye opplysningene som det norske strålevernet har skaffet til veie.
Becquerel-dobling?
Opplysningene som miljøvernministeren nettopp har fått fra
Statens strålevern, har fått alarmlampene til å blinke ekstra i forhold til Sellafield-utslippene. Det viser seg at dersom Sellafield-anlegget fortsetter med technetium-utslippene ut 2006, slik planen er, tyder mye på at de radioaktive verdiene i tang, tare og krepsdyr langs norskekysten kan nå opp til EUs tiltaksgrense for radioaktivitet.
EUs grense for mat til voksne er 1.250 becquerel per kilo. I dag er det målt verdier rundt 600 becquerel i tang, tare og krepsdyr langs norskekysten. Fortsetter utslippene, kan verdiene dobles.
Ikke helsefare
Det er egentlig ikke snakk om helsefare, ettersom det er matprodukter man inntar i begrenset grad, men vi kan havne i en situasjon hvor markedene vil reagere negativt, sier Brende til NTB.Skulle markedene reagere negativt, kan hele den norske sjømateksporten bli skadelidende. Norges nest største eksportnæring er avhengig av at markedene oppfatter de nordlige havområdene som sunne og fri for forurensning.
Mulig å stanse
Børge Brende sier han ikke vil finne seg i at britene fortsetter med utslippene, fordi det er fullt mulig å stanse dem. Technetium-99 blir sluppet ut i havet når Sellafield-anlegget prosesserer gammelt kjernefysisk avfall som er lagret i store
bassenger på land. Britene ønsker ikke å fortsette lagringen, fordi de frykter at avfallet kan sive ned i bakken og forurense grunnvannet.Det er fullt mulig for britene å lagre avfallet på land inntil de har funnet en praktisk rensemetode. Vi finner oss ikke lenger
i at de sender det ut i havet, sier en opprørt Børge Brende til NTB.