NRK Meny
Normal

Brannvesenet: – Kunne gått verre

Det er bare ruiner igjen etter brannen i et dekksenter i Gravdal natt til mandag.

Det er bare ruiner igjen etter brannen i et dekksenter i Gravdal natt til mandag, opplyser brannvesenet.

Brannvesenet sørget for en kontrollert nedbrenning. Foto: Bobbo Kristoffersen. Redigering: Benjamin Fredriksen / NRK.

Brannmester Roger Vian i Vestvågøy forteller at de ble møtt av et bygg som var helt overtent, med flammer som stod høyt til værs og store mengder tykk, svart røyk.

– Utfordringen var at det var en del gassflasker i bygget som vi først ikke hadde helt kontroll på. Vi turte derfor ikke sende røykdykkere inn for å gjøre innvendig slukking, forteller Vian.

Han forteller at de hadde totalt 15 mann på stedet. I tillegg stilte Sivilforsvaret opp med ti personer.

– Stålplater på veggene la seg over flammene, og gjorde at det var vanskelig å komme til. Vi måtte bruke store mengder vann og en gravemaskin for å få lettet på platene.

Giftig røyk

Vian forteller at det en stund var bekymring for at brannen skulle spre seg til et bygg like ved, og de satte derfor opp sikringsslanger. Heldigvis spredte ikke brannen seg videre.

Giftig røyk gjorde imidlertid at folk i nærheten ble bedt om å holde dører og vinduer lukket. Politiet vurderte også å evakuere folk fra bebyggelsen rundt brannstedet, men anslo det for å være for farlig.

– Bygget var kombinert verksted og lager, og hadde lagret en god del dekk og biler. Det resulterte i at tykk, svart røyk veltet ut, mot et byggefelt og en barne- og ungdomsskole like ved.

Vinden fikk etter hvert en gunstigere retning, slik at mye av røyken blåste ut over fjorden.

– Etter at vi hadde fått slukket mesteparten av brannen, sjekket vi den nærliggende skolen, og fant ut at det ikke hadde kommet noe røyk hverken i eller rundt den. Slik at skolen kunne åpne, og ha vanlig dag i dag.

Nedbrent

Brannen brøt ut ved 01.30-tiden i natt. Nå er bygget helt nedbrent og det er stort sett bare ruiner igjen, etter at brannvesenet har foretatt en kontrollert nedbrenning.

– Vi tror gassflaskene som var i bygget hadde gått av før vi kom til stedet. Hadde det gått av mens vi var der, vet man ikke konsekvensene, sier Vian.

– Så dette kunne gått verre?

– Ja, det er klart, hadde vi hatt folk inne i bygget og en gassflaske hadde gått av, kunne det vært fare på ferde.

Brannvesenet begynner å få kontroll på brannen i et dekksenter på Gravdal i Lofoten.

Brannen brøt ut ved 01.30-tiden i natt, og politi og brannvesen kunne straks konstatere at bygningen var overtent. FOTO: BOBBO KRISTOFFERSEN.