NRK Meny
Normal

– Store verdier gikk tapt i brann i oppdrettsanlegg

Sent tirsdag kveld begynte det å brenne ved Seløy Sjøfarms opprettsanlegg i Herøy kommune i Nordland. En ansatt var tilfeldig i nærheten, og oppdaget flammene.

Brann Seløy Sjøfarm i Herøy

Bygningen ble totalskadet i brannen og oppdrettsselskapet Seløy Sjøfarm står nå uten kontorer. – Vi har jo drevet på med dette i 40 år og alt har vært samlet i dette bygget. Det har nå gått tapt, sier daglig leder Jan Erik Jakobsen.

Foto: Bjørn-Are Hansen

En ansatt kjørte tilfeldig forbi og meldte fra om brannen rundt klokken 23 tirsdag kveld. Alle nødetater rykket ut til oppdrettsanlegget i Herøy.

– Brannen ble slukket like før klokka halv fire i natt, men brannvesenet jobbet lenge med etterslukking på stedet, sier operasjonsleder Ann Line Finanger, ved Helgeland politidistrikt.

Brannen ble først slukket rundt midnatt, men blusset opp igjen klokken 01, ifølge operasjonslederen.

– Vi har mistet alt

Bygningen ble totalskadd i brannen og alt av kontorer, møterom, velferdsbygg og garderober er ødelagt.

– Alt på kontoret er erstattelig, men vi hadde alt av gamle historiske ting fra begynnelsen av driften der. Vi har jo drevet på med dette i 40 år og alt har vært samlet i dette bygget. Det har nå gått tapt og det er faktisk det verste, sier daglig leder Jan Erik Jakobsen i Seløy Sjøfarm.

Han anslår at brannen har gjort skader for flere millioner kroner, men har fortsatt ikke fått slippe inn i den utbrente bygningen.

Jakobsen er selv med i det frivillige brannvesenet i Herøy og ble tidlig varslet om brannen.

– Alt går gjennom hodet når du får den beskjeden. Det var bare å komme seg ut dit og prøve å få litt oversikt. Det som møtte meg da jeg kom frem var ikke et artig syn. Det sto i full fyr. Det er har vært en trasig natt.

Midlertidig kontor i båt

Høy laksepris gjorde at Seløy Sjøfarm i fjor omsatte for 120 millioner kroner, noe som ga et overskudd på nærmere 20 millioner. Nå står selskapet uten lokaler og har funnet midlertidige løsninger for å opprettholde driften. Nå må de ut på jakt etter nye kontorer.

– Vi skal jo få fisken vår til å vokse og da må vi ha et sted å jobbe fra. Nå har vi innstallert oss i en av fôrbåtene våre, men vi må ut på markedet for å få oss nye kontorer så vi får internetttilkobling og sånt, sier Jakobsen.

(artikkelen fortsetter under)

Sent tirsdag kveld begynte det å brenne ved Seløy Sjøfarms opprettsanlegg i Herøy kommune i Nordland. En ansatt var tilfeldig i nærheten og oppdaget flammene.

Brannen skal ifølge politiet ha startet i verkstedet som har tilknytning til oppdrettsanlegget.

Store verdier tapt

På et tidspunkt var det eksplosjonsfare i oppdrettsanlegget. To tanker med acetylen og oksygen i en stålhall, gjorde at politiet vurderte å evakuere området.

Klokka 09 onsdag var etterslukkingen avsluttet og brannvesenet venter nå bare på at politiet skal ta over. Årsaken til brannen er fortsatt ukjent.

– Det er litt for tidlig å gjøre undersøkelser på stedet fordi det må kjøles ned først. Men det vil skje i løpet av uka, sier lensmann i Alstahaug og Leirfjord, Oddbjørn Lorvik.

– Vet dere hvor store verdier som har gått tapt?

– Det er litt for tidlig å si noe om det, men at det er store verdier er det ikke tvil om. Når en bedrift av en slik størrelse mister lager, kontor og verksted er det klart at tapet blir stort, sier lensmannen.

Ingen ble skadet

Det skal være tegn på at brannen startet i verkstedet i tilknytning til oppdrettsanlegget, men årsaken er så langt ikke kjent.

– Flere kontor- og lagerbygninger er omfattende skadet, men ingen personer var i byggene det begynte å brenne, sa operasjonsleder Ann Line Finanger til NRK.no onsdag morgen.

Politiet skal i løpet av dagen vurdere om det kan gjøres undersøkelser på stedet allerede i dag.

Laster kart, vennligst vent...