NRK Meny
Normal

Brakvalg for Sp: – Drømmen er å ta Fremskrittspartiet

Senterpartiet gjorde et brakvalg under fylkestingsvalget i Nordland og nærmer seg ti prosents oppslutning.

Willfred Nordlund (Sp) i Nordland

Men førstekandidat Willfred Nordlund tror også man kommer til å se mye Senterpartipolitikk rundt omkring i kommunene

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Valglogo

Partiet ligger an til fem plasser i fylkestinget, men har ikke gitt opp håpet om seks mandater når alle stemmene er talt opp.

– Drømmen er å ta Fremskrittspartiet på fylkesnivå, og de siste tallene viser at det er mulig. Vi ligger an til å bli Nordlands tredje største parti med en god framgang både på fylket og ikke minst i kommunene i Nordland. Enn så lenge får vi bare glede oss over de mandatene vi har fått, sier Senterpartiets Willfred Nordlund.

Partiet skal kjempe for posisjoner, og nå venter samtaler med Arbeiderpartiet.

– Først skal vi i samtaler med Arbeiderpartiet og KrF. Det viktigste for oss er å skape stabilitet innenfor samferdselssektoren i fylket. Vi har noen utfordringer på økonomisiden som vil skape tunge tak framover.

Han tror velgerne vil oppdage at Sp-framgangen spesielt inne samferdselsprosjekt og skolepolitikk.

– Senterpartiet forhandler med dem som gir mest igjen. Det er gledelig å se at vi ligger an til å kunne spille en nøkkelrolle i veldig mange kommuner.

Rødgrønt flertall

Det er fortsatt klart rødgrønt flertall i Nordland, der Arbeiderpartiet er like store som de borgerlige partiene til sammen. Mens Senterpartiet øker sin oppslutning, beholder SV, Venstre og KrF to mandater hver.

Fremskrittspartiet får 10,8 prosent oppslutning. Det er 4,6 prosentpoeng tilbake fra forrige fylkestingsvalg og hele 8,1 prosentpoeng tilbake fra siste stortingsvalg. Partiet mister tre mandater. Det gjør også Høyre, selv om partiet går tilbake bare 2,0 prosentpoeng til 19,2.

Rødt går fram 1,5 prosentpoeng til 5,2 prosent oppslutning og beholder sine to representanter. Miljøpartiet De Grønne får 3,2 prosent oppslutning, og en representant.

(artikkelen fortsetter under)

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (AP) i Nordland

Den dårlige valgdeltakelsen i Nordland kan bli et demokratisk problem, mener fylkesrådsleder Thomas Norvoll. 59,3 prosent stemte ved kommunevalget, og bare 52,3 prosent stemte ved fylkestingsvalget i år.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Dårlig valgoppslutning

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) gleder seg over valgresultatet, men er bekymret for valgdeltakelsen. Mens 59,3 prosent stemte ved kommunevalget, var det bare 52,4 prosent stemte ved fylkestingsvalget i år. Det er lavere enn landsgjennomsnittet på 55,2 prosent.

– Den dårlige valgdeltakelsen kan bli et demokratisk problem. Vi begynner å komme på et nivå hvor vi må spørre om det er folkets vilje som her kommer til uttrykk gjennom valg. Her må vi som politikere gjøre det vi kan.

Snudde og gikk hjem

Men alt skyldes ikke politikernes innsats.

– Vi så ganske uheldige bilder fra flere kommuner i Nordland hvor folk slet med å få stemt fordi valglokalene var for små og åpningstidene var for knappe. Jeg synes også vi skal prøve igjen med e-valg for å få opp valgoppslutningen, sier Norvoll.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.