Hopp til innhold

Brakvalg for Senterpartiet: – Noen sørpå har gjort en feil

I Nordland og Troms og Finnmark har Ap gjort et svært dårlig valg, mens Senterpartiet er størst i 19 av 41 kommuner i Nordland, og åtte av 39 i Troms og Finnmark.

Ola Smeplass på valgkvelden

– Dette er den nye nordlandsbunaden, gliser Ola Smeplass. Han er er Sps ordførerkandidat i Bodø, og godt fornøyd med valgresultatet.

Foto: TOM MELBY / AVISA NORDLAND

Senterpartiet er den desiderte valgvinneren i Nordland. Partiet er størst i 19 av 41 kommuner i Nordland. I Troms dominerer Sp i seks av 24 kommuner mens partiet vant Båtsfjord Finnmark.

– Det har skjedd noe i Nord-Norge. Det er et helt klart rødgrønt flertall, og de som representerer dagens regjering har gått veldig tilbake, sier Svein Eggesvik, som er leder i Nordland Sp og fylkesråd for samferdsel.

Senterpartiet i Nordland endte med ei oppslutning på 25,2 prosent – ei økning på 15,3 prosent. I dag har partiet ni ordførere i Nordland – to av dem på bygdelister.

– Det gikk bedre enn forventet. Ordførerkartet ser veldig grønt ut, sier Eggesvik.

I fire nordlandskommuner endte Senterpartiet på 50 prosent. Det har partiet aldri opplevd tidligere.

På fylkestinget går partiet fra fem til 12 mandater, og får dermed like mange som Arbeiderpartiet.

Det betyr at Eggesvik, som i dag er fylkesråd for samferdsel, kan ende opp som den nye fylkesrådslederen.

Men først skal det forhandles.

Svein Eggesvik

Svein Eggesvik (Sp) sier at valgresultatet ble høyere enn partiet trodde det kom til å bli. - Ordørerkartet ser veldig grønt ut.

Foto: Berit Stensland / Nordland fylkeskommune

– Nå er Ap litt større enn oss. Men vi har hatt en stor framgang, mens de ha har hatt en betydelig tilbakegang. Med en fjerdedel av stemmene eller 12 av 45 representanter, vil vi har vår del av kaka, sier Eggesvik.

Han er klar på at partiet vil søke makt i fylkesrådet.

– Det er der makta sitter i Nordland. Da er det viktig å ha fylkesrådslederen.

– Spennende i nord

Ole Smeplass er Sps ordførerkandidat i Bodø. Slik kommenterer han fremgangen.

Høyre er størst i kun tre nordnorske kommuner – Vågan og Bø i Nordland og Ibestad i Troms.

Førstekandidat for Sp i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo, gjør seg nå klar til å forhandle om makten i det nye storfylket, Troms og Finnmark.

– Det blir spennende forhandlinger om styringen i nye Troms og Finnmark fylke, og det gleder jeg meg til, sier Prestbakmo.

– Sp-folk er alltid beredt til å ta ansvar, og alle våre toppkandidater er potensielle ordførere. Det kan bli spennende, med god politikk og gode lokalsamfunn framover.

– Et historisk jordskjelv

Endringen er på hele pluss 17,4 prosentpoeng sammenlignet med forrige fylkestingsvalg.

– Dette er en uhørt politisk framgang. Det går et historisk jordskjelv gjennom politikken i Nordland, sier politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK.

Nordnorsk politisk styring

Ola Smeplass er Sps ordførerkandidat i Bodø. Han tror nesten ikke det han ser.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve dette, og jeg er sikker på at vi aldri vil få oppleve dette igjen. Det er ikke til å tro. Noen sørpå må ha gjort noe feil, sier Smeplass.

Arbeiderpartiet som tradisjonelt har dominert politikken i Nord-Norge er i ferd med å miste grepet. Ap har så langt gått tilbake nesten 10 prosentpoeng i forhold til valget for fire år siden.

– Går vi hakket videre så er Sp partiet som tradisjonelt har stått i opposisjon til Ap. Det gjør det enda mer dramatisk, når vi ser hva Ap sitt fall er. Vi skriver historie, sier politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

Partioppslutning i Nordland

26,8 %
28279 stemmer
25,3 %
26724 stemmer
15,8 %
16685 stemmer
9,6 %
10181 stemmer
6,2 %
6586 stemmer
5,5 %
5829 stemmer
4,2 %
4393 stemmer
2,6 %
2765 stemmer
2,5 %
2657 stemmer
0,7 %
742 stemmer
0,4 %
456 stemmer
0,2 %
257 stemmer
0,1 %
99 stemmer

Ekspertkommentatorene er klare i sin tale: Vi får et helt nytt politisk landskap de neste fire årene.

Jubel hos Sps valgvake i kveld.

I den siste målingen NRK presenterte forrige onsdag, ble Senterpartiet Nordlands største parti med en oppslutning på 25,6 prosent. Arbeiderpartiet gikk i samme måling tilbake og lå an til å gjøre et historisk dårlig valg.

I NRKs siste nasjonale måling før valget raste Ap og Høyre nedover mens MDG aldri har vært større.

I 1995 fikk Sp 11,7 prosent av stemmene i et fylkestingsvalg, som beste resultat siden 1975. Den rekorden blir etter all sannsynlighet slått i kveld. Og det med god margin.

I Andøy gikk Senterpartiet fra å få 10,7 prosent av stemmene for fire år siden – til å plutselig få 70 prosent ved stortingsvalget for to år siden. Ved årets valg fikk de 56 prosent av stemmene og dermed rent flertall. Samtidig får Høyre, som har den sittende ordføreren bare 5,7 prosent.

I Bodø holder Arbeiderpartiet stand som største parti.

Nesna har vært gjenstand for mye medieomtale i valgkampen etter at studiestedet ble vedtatt nedlagt.

I Rana dominerer en sak: Den nye skolestrukturen. Her kan Senterpartiet ta over kontrollen i bystyret.