NRK Meny
Normal

Brakvalg for Høyre – kan likevel miste ordføreren

Høyre gjorde det nest beste valget i Bodø noensinne, men fortsatt er ordførerspørsmålet uavklart.

Høyre-ordfører Ole Hjartøy følger med på valgresultatene

Høyre-ordfører Ole Hjartøy følger spent med på valgresultatene mandag kveld.

Foto: Tom Melby

Valglogo

Høyres ordførerkandidat, som også har vært ordfører i Bodø de fire siste årene, Ole Henrik Hjartøy er svært godt fornøyd med resultatet for Bodø Høyre.

Ikke siden valget i 1979, der Høyre fikk 36,9 prosent oppslutning i Bodø, har de levert et bedre valg og går opp ti prosent sammenlignet med forrige kommunevalg.

– Det er et fantastisk resultat for Høyre. Vi har gjort et av de beste valgene i Bodø noen sinne. Det har vært gjort en fantastisk jobb fra hele partiet. Jeg vil særlig trekke fram den gode jobben Unge Høyre har gjort, men også Senior Høyre i valgkampen, sier Hjartøy.

– Dette viser også at en stor del av bodøværingene har vært fornøyd med den politikken som har vært ført de siste fire årene, sier Hjartøy videre.

Går gjerne i dialog

Tidligere på kvelden omtalte han kvelden som «ulidelig spennende». Det ble det også, og stemningen på Høyres valgvake var preget av at de foreløpige resultatene viste et nærmest dødt løp mellom de blokkene. Og da de aller fleste stemmene er talt, er det det slik at det er jevnt mellom blokkene, og der Sp og MDG kan bli jokerne.

Hjartøy sier han gjerne går i dialog med begge partiene.

– Absolutt, jeg tar gjerne initiativ til å snakke med både Sp og MDG, sier Hjartøy.

Avslutningsvis sier Hjartøy at de går noen spennende dager i møte.

Pinnerød og Hjartøy

Hvem av disse to som ender opp som ordfører i Bodø, gjenstår å se.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Vil gjerne snakke med Høyre

Miljøpartiet De Grønnes leder i Bodø, Egil Mathisen, sier de gjerne vil snakke med Høyre.

– Vi vil gjerne snakke med Høyre, med det er vanskelig å skulle samarbeide med Fremskrittspartiet. Det er ikke uaktuelt, sier Mathisen.

Ingrid Lien vil, med bakgrunn i at partiet fortsatt har en representant i bystyret etter at alle stemmesedlene er talt opp, ikke bekrefte eller avkrefte om de vil fortsette samrebidet med den borgerlige siden i bystyret.

– Det er ikke noe nytt for oss å være på vippen. Men vi gikk til valg på eget valgprogram og vil snakke med dem som tar initiativ til det.

– Vi vil samarbeide med den blokken som gir oss mest gjennomslag for vår politikk. Vi har også vært tydelig på hvilken politikk vi ønsker skal føres i bystyret, sier Ingrid Lien.

Frp: – Et katastrofevalg

Og mens Høyre gjorde et brakvalg, kan ikke det samme sies om Fremskrittspartiet.

Allan Ellingsen

Allan Ellingsen (Frp).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Eller som partiets ordførerkandidat i Bodø, Allan Ellingsen, selv sier:

– Det har vært katastrofevalg, enkelt og greit.

Partiet som hadde den største gruppen i bystyre i forrige periode fikk en kraftig tilbakegang og er nå inne med fire mandater.

– Vi ser at dette er en landstrend, men i Bodø gjør vi det veldig dårlig og dårligere enn vi har fortjent, sier Ellingsen.

Men vi har nok havnet litt i skyggen, sier Allan Ellingsen og fortsetter:

– Det er nok ordførerens privilegium å fronte saker som er positive for Bodø. Men vi er flere som har jobbet med de gode sakene, og vi har som sagt vært det største partiet i posisjon i bystyret i forrige periode.