NRK Meny
Normal

Brakk nakken for ett år siden: – Naturen ble min medisin

Trym Kristiansen (20) droppet treningssenteret og tok i bruk naturen for å trene seg opp etter en alvorlig trafikkulykke. Bildene han tar fra turene sine legges merke til over hele verden.

Tryms bilder vekker oppsikt

– På fritida er jeg mye ute på tur når jeg har overskudd. Det er min måte å trene meg opp på, forteller Trym Kristiansen fra Meløy.

Trym Kristiansen fra Meløy i Nordland har alltid vært glad i aktiviteter utendørs. Det begynte med padling, senere luftsportsaktiviteter i høy fart.

Det kunne det fort blitt slutt på da Kristiansen havnet i en alvorlig bilulykke en augustdag i fjor. Resultatet var knekt nakke og en skadet skulder.

– Etter hendelsen ble naturen mitt treningssenter. Det var om å gjøre å holde seg i bevegelse. Meløy byr på så utrolig mange muligheter sånn sett, sier Kristiansen, som til vanlig jobber på Møbelringen på Ørnes.

Trym Kristiansen

Her padler han i det iskalde vannet ved Svartisen i Meløy.

Foto: Trym Kristiansen

Bruker naturen som medisin

Det skulle ta seks måneder å komme seg etter ulykken. Tre av disse med krage. Opptreningen har gått gradvis, med naturen som viktigste medisin.

Trym Kristiansen speedflying

Trym Kristiansen i full fart ned fjellet med paraglider.

Foto: Trym Kristiansen

– Det er godt å komme seg ut, selv om det fremdeles gjør vondt. I dag kan jeg raskt finne på å stå opp i fem-seks tiden for å få med meg det flotte morgenlyset ved Svartisen - sett fra kajakken, forteller Kristiansen.

Det blir det flotte bilder av. Om det er til lands, vanns eller i lufta er stort sett alltid GoPro-kameraet med. Bildene lastes opp på Instagram til stor glede for både norske og utenlandske følgere.

Nylig ble ett av bildene delt av GoPro selv, og vist for potensielt 10,7 millioner følgere på Instagram. Altså tilsvarende det dobbelte av Norges befolkning.

– Jeg ble ganske overrasket. Det er ganske stort å bli løftet fram på en slik side. Bildet ble «dagens bilde», som det heter.

Laster Instagram-innhold

300.000 «likes»

Om bildet forteller Kristiansen at det er tatt ved foten av spektakulære Svartisen i godt lys, på et sted som er ganske utilgjengelig for folk flest. For å komme dit må en først opp et fjell, for så å padle syv kilometer én vei.

– Bildet har fått nærmere 300.000 likerklikk, sier Kristiansen, som synes det er artig at folk setter pris på opplevelsene han deler gjennom kontoen sin.

Det gir motivasjon til å ta flere bilder og fortsette med det jeg driver med.

Foruten mange ekstra følgere og et stort antall «likerklikk» på både dette og andre bilder på egen Instagram-profil, har flere vært nysgjerrige på hvilke padlemuligheter som finnes i Norge og Nordland.

– Meløy har kanskje havnet litt i skyggen av andre turistperler i fylket. Men potensialet er stort. Vi har et spektakulært landskap som enn så lenge ikke har blitt oppdaget av turister i noen særlig grad.

Speedflying: Sjekk den farta!

En aktivitet Kristiansen har blitt spesielt glad i kalles «speed-flying». Dette går ut på å fly med en forholdsvis liten skjerm i høy hastighet nedover bratte skråninger. Her flyr Trym ned fra Skjeggen, som er det høyeste fjellet på utsiden av Meløy. Foto/redigering: Trym Kristiansen.