Hopp til innhold

BP-opprydning ingen trøst i Lofoten

Ifølge amerikanske myndigheter er tre firedeler av utslippet i Mexicogolfen allerede borte. Motstanderne mot oljeboring i nord mener det ikke endrer noe.

Oljefestival i Kabelvåg i Lofoten

100 dager: Natur og Ungdom minner deltakerne på miljøfestivalen i Kabelvåg om at det er 100 dager siden Deepwater Horizon sprang lekk.

Foto: Sam Chimaobi Ahamba, Natur og Ungdom

Både Naturvernforbundet og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er enige om at det er gode nyheter for golfen om tallet stemmer, men at det ikke endrer premissene for debatten om oljeboring i nord.

– Nei, det svekker ikke motstanden. Ulykken viser at oljeindustrien tar totalt feil når de sier de kan drive tilnærmet risikofritt. Uhell skjer, og da kan du være heldig og uheldig. Her har vi barskere vær, smalere kontinentalsokkel og store områder som er uinntakelige for oljeberedskap, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet, som arrangerer miljøfestival i Kabelvåg denne helgen.

Bekymret

Også leder Gaute Wahl i Folkeaksjonen er bekymret.

– For oss endrer ikke det noe. Vi har hørt sterke historier her oppe om hvordan utslippet har skadet lokalt næringsliv og reiseliv i golfen, sier Wahl til NTB.

Lørdag ble olje debattert på festivalen – derunder lærdom fra BP-utslippet.

– Det jeg tar med meg fra ulykken er hvordan næringsinteresser trues av oljevirksomheten, sier SV-leder Kristin Halvorsen, som deltok i debatten.
Hun er kritisk til opprydningen ettersom det er brukt store mengder kjemikalier for å få oljen til å synke, uten at det betyr at den ikke lenger kan gjøre skade.

– De har forsøkt å drukne oljen, sier Halvorsen til NTB.

– For tidlig

Motstanderne får støtte av Erik Olsen, som leder forskningsprogrammet olje og fisk ved Havforskningsinstituttet. Han mener det er for tidlig å si noe om langtidseffektene for sårbare økosystem.

– Vi må se hva som kommer ut av forskningen etter utslippet, svarer han på spørsmål om hva opprydningen kan bety for debatten om olje i nord.
Olsen presiserer at han selv ikke har mulighet til å kontrollere tallene fra amerikanske myndigheter, men at han registrerer at sentrale amerikanske forskere mener det er et optimistisk estimat.

Han forklarer at en god del av råoljen vil fordampe ved et slikt utslipp. Samtidig er det kontroll på oljen som har havnet på land. Det er også brukt store mengder kjemikalier for å løse opp oljen i vannet.

– Spørsmålet er om oljen som er løst opp i vannet er borte eller ikke. Undersøkelser viser at ganske store mengder ligger i vannmassene på 1.000-1.400 meters dyp. Det tar tid før naturen får brutt dette ned, sier han – og understreker at det meste er estimater.

Når store mengder olje er spist av bakterier i vannet, vil dessuten oksygenmengden bli nedsatt. Hvilke konsekvenser dette får for annet liv i havet på lang sikt er det for tidlig å si noe om.

– Kan ikke sammenlignes

Gaute Wahl

Gaute Wahl

Foto: Anita Nour Borkamo / NRK
Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken

Foto: Ola Helness

Både Naturvernforbundet og Folkeaksjonen understreker at det i Lofoten, Vesterålen og Senja vil være andre utfordringer enn det er i opprydningen i Mexicogolfen.

– Det er et viktig poeng at det er forskjell på områdene. Det vil ta mye lengre tid å bryte ned oljen i nord og det har større negative konsekvenser siden det er kaldere og færre bakterier, sier Wahl i Folkeaksjonen.

– Her vil det være vanskelig å rydde opp. Våtmark kan suge opp oljen, vi har rullesteinsfjære som gjør det vanskelig og man kommer ikke inn til land med beredskap, sier Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Også Kystverket mener det er umulig å sammenligne BP-utslippet med en mulig oljekatastrofe i Lofoten.

– Det er vanskelig å kommentere før vi har offisielle rapporter. Samtidig er det vanskelig å sammenligne fordi det er ulike oljetyper og ulike klima, sier Johan Marius Ly i Beredskapsavdelingen i Kystverket.