NRK Meny
Normal

Botanisk tempo i Junkerdalsura

De botaniske godbitene står nærmest i kø langs stien i vakre Junkerdalsura i Saltdal. Her er floraen helt spesiell, og skal man ha med seg alle de små sensasjonene nytter det ikke å haste av gårde.

Charlotte Nordgren og Mats G. Nettelbladt

Elva bruser gjennom Junkerdalsura, og er med på å skape klimaet som gir grobunn for den helt spesielle villblomst-floraen her. Charlotte Nordgren og botaniker Mats G. Nettelbladt er på jakt etter botaniske godbiter.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

- Det er behagelig å gå i botanisk takt, sier Charlotte Nordgren.

Hun har tatt turen fra Arjeplog for å være med på botaniker Mats G. Nettelbladts årlige vandring i Junkerdalsura. Og intet annet enn botanisk tempo duger når små og store sensasjoner skal oppdages langs elva i den bratte Junkerdalsura. Det gjelder å gå sakte, ellers kan man fort gå glipp av de vakre, men til tider ørsmå blomstene.

Blomsterkonsentrasjon

Junkerdalsura er kjent for sin helt unike flora. Men hva er det egentlig som er så spesielt?

-Det spesielle med ura er at den er sørvendt, kalkrik, og at det derigjennom finnes både fjellplanter og sørlige, varmekjære planter, forklarer Nettelbladt. -Møtet mellom disse her i Junkerdalsura er unikt. Alle de plantene som er her finnes også andre steder, men det er konsentrasjonen av dem her som er så spesiell.

Under lupen

- Se der! Der er den jo i blomst, jubler Charlotte Nordgren, og påkaller følgets oppmerksomhet.

Gjenstanden for begeistringen er en liten og tilsynelatende unnselig liten blomst, som hun finner like ved stien.

- Ja den var fin, bekrefter Nettelbladt.

Nordgren henter frem en liten lupe som hun praktisk nok har hengende rundt halsen.

– Se så vakker den er; både gul og lilla inni blomsten, og de andre små bladene. Dette er min favoritt!

Marisko

Et av de mest kjente botaniske høydepunktene på turen er den vakre orkidéen Marisko. Dette er også Mats Nettelbladts egen favoritt.

– Jeg blir alltid imponert av mariskoen. Jeg blir aldri lei av den. Det er en stor begivenhet hvert år å se den blomstre. Selv om det er mange små og unnselige blomster som jeg også blir glad for å finne, så er mariskoen helt spesiell.

Hva mener du besøkende og turister bør få med seg når det tar turen til Saltdal?