NRK Meny
Normal

Bot som svir etter mislykket rømningsforsøk

Den kvinnelige bilføreren påførte en politibil store materielle skader da hun forsøkte å stikke av fra en kontroll tidligere i høst. Det koster henne nesten 50.000 kroner.

Politikontroll

Her pågriper politiet den kvinnelige sjåføren etter at hun har rygget inn i politibilen. Nå må hun betale.

Foto: Sindre Groven / Saltenposten

Det var 15. september i år politiet i Salten aksjonerte mot den 26 år gamle kvinnelige bilføreren i forbindelse med en fartskontroll ved Finneid like utenfor Fauske i Nordland.

Etter flere forsøk på å få stanset bilen, der kvinnen blant annet tok i bruk en gangsti for å kjøre forbi andre kjøretøy, klarte omsider to politibiler å komme i mellom. Da svarte hun med å rygge rett inn i den ene politibilen.

Nå må kvinnen punge ut med nærmere 50.000 kroner i bot og erstatning etter det ville fluktforsøket, skriver Avisa Nordland.

Øyvind Rengård

Politiadvokat Øyvind Rengård sier det er viktig å statuere et eksempel.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Politiet ser naturligvis alvorlig på slike tilfeller. Derfor er straffen såpass streng som den er, sier politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt til NRK.

– Er det viktig for dere å statuere et eksempel her?

– Ja, det er det. Når politiet gir tegn om at man skal stanse, så skal man gjøre det. Hvis ikke vil det naturligvis være en forholdsvis alvorlig reaksjon i vente.

Må betale for skadene

I tillegg til boten på 10.000 kroner må kvinnen betale 37.500 kroner i erstatning for skadene på den sivile politibilen hun rygget inn i.

– Dette er utgifter som politiet må dekke selv. Etter takst er beløpet samlet sett relativt høyt, og det må hun betale, forklarer Rengård.

– Boten er basert på at hun har brutt to bestemmelser som politiet ser alvorlig på. Det ene er at hun til tross for signaler om å stanse stakk av fra politiet. I den forbindelse var det også uaktsom kjøring, legger politiadvokaten til.

I tillegg må kvinnen belage seg på å la bilen stå framover.

– Disse forholdene kvalifiserer naturligvis til tap av førerrett i seks måneder, sier Rengård.

Tok i bruk gangsti

Fluktforsøket, som blant annet fant sted på E6 mot Fauske, varte en god stund. Ettersom føreren viste uforsvarlig kjøring, og var på vei inn et tett befolket sted, ble det viktig for politiet å få stanset kjøretøyet så snart som mulig, forklarte politiet etter pågripelsen.

– Føreren av bilen svingte rundt vår mann, og dermed anså vi dette som et forsøk på unndragelse av kontroll. Føreren av bilen fortsatte inn mot Fauske, og brukte blant annet en gangsti for å komme seg forbi en bil med henger, sa operasjonsleder Mads Bernhoft til NRK den gangen, før han la til:

– Hun var på vei inn mot Fauske sentrum, hvor det er mye folk, både på og ved veien. Sånn sett var det dramatisk og vi ønsket å stoppe kjøretøyet før det ankom Fauske.

Den 26 år gamle kvinnen har vedtatt boten fra politiet, som dermed er rettskraftig.

Det er ikke mistanke om at kvinnen var beruset da hun forsøkte å stikke av.