NRK Meny
Normal

Her har staten brukt flere hundre millioner kroner – nå kan alt være bortkastet

Staten har investert flere hundre millioner kroner for å legge til rette for hjørnesteinsbedriften i Træna. Nå vurderer eierne å legge ned. – Vi kan ikke sitte å se på dette, sier næringsråden i Nordland.

Fiskefartøy på Træna

Det offentlig har investert flere hundre millioner kroner i ny fiskerihavn og annen infrastruktur rundt hjørenestensbedriften Modolv Sjøset AS i Træna kommune.

Foto: Anna Eidem

De siste åra er det investert flere hundre millioner offentlige kroner i øykommunen på Helgelandskysten. Det meste er knytta til hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset AS.

Men i neste uke står ti prosent av alle innbyggerne i Træna kommune uten jobb. Da permiterer fiskeindustribedriften Modolv Sjøset AS 50 ansatte. Rundt 100 mister jobben om bedriften går over ende. Det ryster innbyggerne i det lille øysamfunnet.

Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

Arve Knutsen, fylkesråd for næring i Nordland skrvier brev til Pelagia AS, som eier hjørnesteinsbedriften på Træna.

Foto: Bjørn Leirvik/Nordland fylkeskommune

– Jeg er veldig bekymra, sier fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, Arve Knutsen (KrF). Det angår ikke bare bedriften, men hele kommunen.

Staten har blant annet brukt 200 millioner kroner på ny fiskerihavn som snart står ferdig. I tillegg er over 100 millioner offentlige kroner brukt på ny og større ferge for blant annet å kunne frakte mer fisk ut fra bedriften.

Stat, fylke og kommune har også brukt millioner av kroner på ny strømkabel, restaurering av fergekai og nye kaifasiliteter.

Det går ikke an å legge ned en masse penger og så plutselig finner eierne på noe annet, sier Knutsen.

Oppgitt ordfører

Han vil nå ta kontakt med regjeringen og med eierne for å hindre at bedriften legges ned.

Også ordfører i Træna, Per Pedersen, er oppgitt. Han sier kommunen i tillegg har investert i nytt oppvekstsenter, svømmehall og et avsaltingsanlegg for å sikre kommunen nok ferskvann. Mye takket være hjørnesteinsbedriften som har bidratt til at folketallet har økt de siste åra.

Per Pedersen, ordfører Træna

Ordfører i Træna, Per Pedersen (Fellesliste Senterpartiet/KrF) frykter at hjørnesteinbedriften legees ned.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er investert for nærmere én milliard kroner privat og offentlig i kommunen de siste åra. Det må eierne ta inn over seg, sier Pedersen.

Nye eiere skaper usikkerhet

Tidligere i år fikk hjørnesteinsbedriften nye eiere da den største aksjonæren i Modolv Sjøset AS, Austevoll Seafood ASA ,slo seg sammen med Kvefi AS. Det nye selskapet har fått navnet Pelagia AS og er den største aktøren i det pelagiske markedet i Norge med rundt 20 fabrikker.

– Det økonomiske resultatet for 2013 ikke er tilfredsstillende. Vi vil jobbe sammen med selskapet for å bedre de økonomiske utsiktene til Modolv Sjøset, sa daglig leder i Pelagia AS, Egil Magne Haugstad til NRK i går.

Pelagia AS vurderer nå framtida til alle anleggene. Mengden av sild og lodde i havet har stupt og det har ført til overkapasitet på land.

Her sprenger de havna

Kystverket sprenger bort Bursholmen i Træna havn for å gi bedre forhold for fraktefartøyene som henter fisk hos Modolv Sjøset AS.

Laster kart, vennligst vent...