Hopp til innhold

Børge Ousland kjøpte sin egen øy i Steigen

Eventyreren Børge Ousland har vært på de mest utilgjengelige stedene i verden. Nå har han funnet sitt paradis på øya Mannshausen i Steigen, hvor han vil trekke til seg eventyrlystne mennesker.

Eventyreren Børge Ousland har vært på de mest utilgjengelige stedene i verden. Nå har han funnet sitt paradis på øya Mannshausen i Steigen, hvor han vil trekke til seg eventyrlystne mennesker.

FANT PARADISET I STEIGEN: Børge Ousland med sitt nye rike i bakgrunnen. – Her er det mulig å padle kajakk, dykke og ta seg en tur på fjorden, sier han.

– Da jeg kom hit for fire år siden falt jeg pladask. Heldigvis fikk jeg kjøpt øya, sier Ousland fornøyd.

Mannshausen er ei stor øy som ligger mellom Nordskot og Grøtøy i Steigen. Til øya tilhører hører flere små øyer og skjær langs Grøtøyleia – totalt 55 mål.

Bygningsmassen består av et hovedhus og en fjøs fra rundt 1890, et naust og to hytter. Her har polfareren bygget opp sitt ferieparadis, hvor han også vil drive turisme i liten skala.

Bare 20 sengeplasser

Børge Ousland i Steigen

Børge Ousland er i full gang med å restaurere «gammelhuset» på øya Mannshausen. Det skal bli et ekspedisjonssenter

Foto: Helge Lyngmoe / NRK
Børge Ousland i Steigen, mannshausen

Med dette landskapet som utgangspunkt skal den lille øde øya bli en turistmagnet i Nordland.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Børge Ousland har levd deler av livet alene i isødet både i Arktis og Antarktis, og heller ikke på Mannshausen blir det så mye selskap. For som mange andre i Nordland satser han ikke på masseturisme. Det blir bare 20 sengeplasser på øya.

– Jeg satser bevisst smått. Jeg vil heller satse på opplevelsesturisme og kvalitet, sier Ousland til NRK.no.

Han mener Steigen er en skjult naturperle som fortjener å bli bedre kjent.

– Naturen og skjærgården her er fantastisk. Her er høye fjell hvor du kan klatre og stå på ski. Sandstrendene er kritthvite og det rike fuglelivet inkluderer den største stammen av havørn i Europa, reklamerer polfareren.

– Velkommen på dugnad

Ousland har jobbet på spreng med å få renovert boligmassen på øya. Neste sommer tar han imot de første turistene her.

– Det har vært mye arbeid. Det er nok å gjøre. Det bare å komme hit på dugnad, sier han.

Mannshausen var en av de tre øyene som utgjorde Grøtøy handelssted – en gang Nordlands største handelssted – med røtter tilbake til 1600-tallet. Her lå Nordlands største trebygning Mannshausenbrygga, som ble brukt til salt- og kullager. Sildesaltingen foregikk her og tørrfisken ble også hengt opp og tørket i denne bygningen.

Mannshausenbrygga

NORDLANDS LENGSTE: Manshausbrygga var i sin tid den største trebygningen nord for Trondheim. Den ble revet rundt 1930.

Foto: Wikipedia/Wikicommons

Brygga var 65 meter lang, tre etasjer høg og hadde fem heisetårn. Bygningen ble revet rundt 1930.

Børge Ousland vil ta godt vare på den rike historien på Mannshausen.

– Nå som historien er her, føler jeg at jeg må bære den videre, sier Ousland.

– Småskala nøkkel til suksess

Børge Ousland i Steigen. mannshausen

Ligger i Grøtøy leia der i grøtøya gamle handelssted som var nordlands største i sin tid. Her var det masse aktivitet i flere hundre år. Stedet er fra 1600 tallet. Her lå båtene og venta på bør for å komme seg over Vestfjorden. skipet fisk rett ned til Europa. Nytt liv i samme ramme med et litt annet fokus friluftsliv. kajakk, dykking.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK
Børge Ousland i Steigen

dette er de samme kajakkene vi brukte da vi gikk fra Nordpolen og gjennom Frantz Josefs land. Det er en skikkelig ekspedisjonsvariant.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Reiselivssjef Roger Johansen i Nordnorsk reiseliv mener det har stor betydning at kjendiser som Børge Ousland etablerer seg i næringslivet i nord.

– Det betyr mye, ikke bare for Steigen, men for hele Nordland. Kjendiser er gode sannhetsvitner på hvor fantastisk det er å feriere i nord. Børge Ousland vil skape oppmerksomhet rundt reiselivet i Nordland.

Han drar fram andre som lykkes med småskala turisme.

– Tranøy, Vega havhotell og Klokkergården i Rødøy er gode eksempler. Disse små aktørene utgjør halvparten av overnattingsdøgnene om sommeren, og der skiller Nordland seg ut. Vi har en langstrakt kyst, sier han til NRK.no.

Fordelen med å være liten, er at bedriftene blir mer fleksible.

– De kan svitsje mellom ulike aktiviteter. I tillegg har de ofte en god beliggenhet, personlig vertskap og høy kvalitet, sier reiselivssjefen.

Men det er utfordringer også.

– De fleste må basere hele sesongen sin på den korte sommeren. Får du en liten svikt i trafikken, som vi opplevde i fjor sommer, er du mer sårbar. Marginene er små. Dårlig vær eller at utlendingene svikter fordi de synes det er for dyrt, kan få store konsekvenser, sier reiselivssjef Roger Johansen i Nordnorsk reiseliv.