Hopp til innhold

Boreal overtar hurtigbåtruta til Træna, og "Fjordprinsessen" byttes ut

Træna har knapt sett hurtigbåten «Fjordprinsessen», siden Torghatten Nord overtok hurtigbåttilbudet ut til øya. Nå er det bestemt at Boreal Transport Nord AS skal ta over.

Træna oversikt

Siden februar har Trænafolket uttrykt fortvilelse over mange innstillinger i hurtigbåtoverganger. Fra september skal en ny hurtigbåt fra Boreal Transport AS frakte befolkningen til og fra Træna i en treårs periode.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

MS "Fjordprinsessen"

1. februar overtok Torghatten Nord hurtigbåttilbudet ut til øya med båten Fjordprinsessen. Den tåler en bølgehøyde på kun 2,5 meter, mens den forrige båten tålte en bølgehøyde på fire meter.

Foto: Torghatten Nord

Fra 1. februar overtok Torghatten Nord hurtigbåttilbudet ut til Træna med en båt som tåler en bølgehøyde på kun 2,5 meter, mens den forrige båten tålte en bølgehøyde på fire meter.

Overtakelsene i februar førte til oppstyr, og særlig befolkningen på Træna har reagert på hurtigbåttilbudet. Mannskapsproblemer har gjort at selskapet har satt inn reservefartøy, og i tillegg har det vært mange innstillinger. Nå har Boreal Transport Nord AS skrevet under på overtakelse av Trænaruta og ny hurtigbåt skal settes inn 1. september.

Fylkeskommunen har snudd

Hild-Marit Olsen

Hild-Marit Olsen ble ny råd for samferdsel i Nordland, etter at Tove Mette Bjørkmo kastet inn håndkleet. Hun har lovt å få på plass en bedre løsning etter at perioden er over i september.

Foto: Thor-Wiggo Skille

Opprinnelig hadde fylkeskommunen et krav i anbudet om at hurtigbåten skulle tåle en bølgehøyde på fire meter. I dette anbudet fikk de kun tilbud fra Boreal, et tilbud Nordland fylkeskommune mente var urimelig dyrt. Nye kriterier ble derfor satt hvor kravet om bølgehøyde-toleranse ble nedjustert til 2,5 meter, og denne budrunden vant Torghatten Nord.

Avtalen med Torghatten Nord sparer fylkeskommunen cirka 17 millioner kroner på de sju månedene anbudet varer. Men besparelsen betyr altså også langt flere innstilte ruter og en hurtigbåt som ikke tar gods. Nå har fylkeskommunen snudd, og Boreal har skrevet under på en treårig kontrakt.

– Farvannet over til Træna er krevende, og nå har vi erfart at vi har behov for et fartøy som kan gå i fire meters bølgehøyde, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland, Hild Marit Olsen.

Fornøyd ordfører

Per Pedersen

Ordfører i Træna kommune, Per Pedersen, har tidligere bedt fylkeskommunen rydde opp.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Ordfører i Træna kommune, Per Pedersen, har tidligere uttalt at Fylkeskommunen er nødt til å rydde opp i problemene, og sette inn en båt som er egnet til overfarten.

– Våren har vært litt bedre, men startfasen var vanskelig og vi hadde opp til 75% kanselleringer i uka, og dette skaper store problemer for befolkninga og næringslivet.

Ordføreren er fornøyd med at en båt som tåler mer vær skal settes inn når den nye perioden starter i september.

– Nå får vi en båt som er mer egnet til forholdene, og derfor regner vi med at det blir færre kanselleringer, sier ordføreren.