Hopp til innhold

Gunn og Jarle bor i veiløs bygd, nå mister de ferga

– Når fjorden blir islagt om vinteren, risikerer vi å bli isolert i tre måneder, sier Gunn Langseth og samboer Jarle Osmo. – Det er ikke slik at folk har noen rettighet på et skysstilbud, svarer fylkesråd.

– Fjorden her blir islagt om vinteren. Da risikerer vi å bli isolert i tre måneder, sier Gunn Langseth og samboer Jarle Osmo. – Det er ikke slik at folk har noen rettighet på et skysstilbud, svarer fylkesråd.

Da Gunn Langseth og brødrene hennes vokste opp i Tvertforlandet var det ingen ferge som gikk. – Da var vi på det verste innestengt i tre måneder på grunn av isproblemer på fjorden, sier hun.

Om ett år blir fergeforbindelse lagt ned og de fire fastboende i den veiløse bygda Tvertforlandet i nordlandskommunen Hemnes frykter for å bli fullstendig isolert om vinteren, når isen legger seg på fjorden.

– Jeg husker hvordan det var her før ferga ble opprettet i 1967. Isen la seg før jul og ble liggende i tre måneder. Da måtte vi hamstre vinterforsyning med mel, sukker. Alt annet måtte dras på kjelke. Nå må vi forberede oss på å være innefrosset i månedsvis. Kanskje må vi gå på ski eller kjøre scooter for å komme oss til Hemnesberget, sier Jarle Osmo til NRK.no.

Det er kort vei fra Tvertforlandet til tettstedet Hemnesberget. Ferga går her mange ganger daglig, men om ett år blir det slutt på det. Da skal den nye fylkesveien mellom Mosjøen og Sandnessjøen være ferdig, og ferga legges ned.

Hjemmet til Jarle Osmo og Gunn langseth i Hemnes

Gunn Langseth og samboer Jarle Osmo flyttet til Brennesvik i 1991. Et par år senere byde de seg ny enebolig der.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

De fire fastboende og mange hytteeiere er spente på om det kommer en ny, akseptabel båtforbindelse. Men kommunen, fylkeskommunen og Statkraft krangler om hvem som skal betale.

– Det er vakkert her, sørvendt med tidlig vår, kort vei å komme seg på fjellet og sjøen og til nærmeste tettsted. Men vi er nok de siste som befolker landet her. Det er ikke så mange som bosetter seg på slike steder lenger. Bare sånne galninger som oss, ler Gunn Langseth.

Fjorden blir islagt

De fleste med hus eller hytte på Tvertforlandet har egen fritidsbåt. Med den kommer man til tettstedet Hemnesberget på få minutter.

– Om sommeren er det ikke noe problem, vi har alltid brukt egen båt for å komme oss fram og tilbake, sier Gunn Langseth.

Men om vinteren legger det seg is på fjorden, ikke minst fordi kraftutbygging tilfører mer ferskvann. Da blir det problematisk.

– Fjorden fryser til om vinteren helt inn til Hemnesberget. Vi er helt avhengig av ferga for å bryte opp isen. Dersom ferga skal erstattes, må det være en skyssbåt som kan bryte nattlagt is.

Utenkelig at ferga skulle forsvinne

Hemnesberget fra lufta

Det er kort vei fra Tvertforlandet til tettstedet Hemnesberget. Ferga går her mange ganger daglig, men om ett år blir det slutt på det.

Foto: Tore M. Furuhatt

Gunn Langseth og samboer Jarle Osmo flyttet til Brennesvik i 1991. Et par år senere byde de seg ny enebolig der. Hun har barndomshjemmet like ved. At ferga kunne bli lagt ned var en utenkelig tanke.

– Vi var i jobb og brukte ferga hver dag. Det var utenkelig at ferga skulle forsvinne. Nå blir hverdagen vanskeligere. Legebesøk, post og handling må planlegges nøye. Spesielt om vinteren. Vi må nok hamstre mat for ikke å sulte i hjel, sier Gunn Langseth med glimt i øyet.

Ferga legger til på det andre anløpsstedet på Tvertforlandet. Også her på Hestneset er det to fastboende. Men det er mange fritidsboliger på den veiløse halvøya.

Ordfører håper på løsning

Bilferga Aldra, Hemnesberget-Leirvika

ALDRA: Det har vært fergeforbindelse mellom Hemnes og Leirvika siden 1967. Neste år er det slutt.

Foto: Leif Ingen Larssen / NRK

Ordføreren i Hemnes sier det ikke er avklart med ei ny båtrute til erstatninga for ferga.

– Vi jobber med å finne en løsning, men det er ikke lett. Det er tre parter inne i bildet, Hemnes kommune, Nordland fylkeskommune og Statkraft, sier ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir (H).

Kraftutbyggingen i kommunen har gjort isproblemene verre. Derfor mener fylkeskommune og kommune at også Statkraft bør være med på å finansiere ei ny båtrute. I et brev til Nordland fylkeskommune avviser imidlertid Statkraft at de har ansvar.

Skysstilbud ingen rettighet

Tove Bjørkmo(Ap), fylkedsråd for samferdsel i Nordland

– Når fjorden fryser igjen på vinterstid, har vi ikke noen god løsning, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo (Ap) i Nordland.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Nordland fylkeskommune opplyser at folk ikke har noen rett til å ha et skysstilbud hvor man bor.

– Nei, den retten har man ikke. Dersom man velger å bosette seg i ei veiløs bygd, så må man ta ansvaret selv. Fylkestinget i Nordland har vedtatt at de som skal prioriteres når det gjelder skyss er jobbpendlere, skoleelever og næringslivet. Disse fire fastboende har ingen rettigheter. Men vi skal gjøre så godt vi kan. Vi kan imidlertid ikke love et tilbud på islagt fjord, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo (Ap) i Nordland.