Hopp til innhold

Mattilsynet: – Kalven hadde så alvorlige sårskader at foten falt av

Mattilsynet har bestemt at en storfebonde i Vesterålen må avvikle driften etter at bonden flere ganger varslet dyrlege for sent slik at dyrene led unødig.

Kalv gikk i ukesvik med stramt tau rundt halsen

STORE SKADER: Det var et grufullt syn som møtte veterinærene på gården i Vesterålen. En av kalvene hadde gått i flere uker med et stramt tau rundt halsen, og hadde store sår. Her er kalven bedøvet.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet fikk inn bekymringsmeldinger om bonden etter at veterinærer hadde vært på besøk.

– Han har ved flere tilfeller varslet for sent hvis dyrene har vært syke, i fødsel eller vært skadet. Det har gitt unødige lidelser og avlivninger, sier førsteinspektør Karl Erik Birkeland ved Mattilsynet til NRK.

Gikk med tau rundt halsen i ukevis

Kalv gikk med stramt tau rundt halsen i flere uker i Vesterålen

Her er tauet som var surret to ganger rundt kalvens hals.

Foto: Mattilsynet
Kalv gikk med stramt tau rundt halsen i flere uker i Vesterålen

Kalven har fått behandling for sårene, og har ifølge Mattilsynet gode sjanser til å overleve.

Foto: Mattilsynet

Blant annet lot bonden en kalv gå med stramt tau rundt halsen i flere uker. Tauet lå to ganger rundt dyrets hals, og hadde skåret seg dypt inn i nakken og halsen.

Sårene var to centimeter dype og det var illeluktende væske, puss og skorper i og rundt sårene. Sårene hadde også tiltrukket seg fluer, heter det i Mattilsynet rapport. Mattilsynet mener at bonden umulig kunne unnlatt å oppdage at kalven led.

Dette tilfellet førte til at bonden ble politianmeldt av Mattilsynet for brudd på dyrevelferdsloven.

Men den episoden var bare én av flere kritikkverdige forhold.

Foten falt av

En veterinær behandlet 30. mai i år en kalv for sårskade på det ene bakbenet. Såret ble stelt og bonden ble bedt om å rense såret jevnlig. 10. juni behandlet veterinæren den samme kalven, som da var halt og hadde foten surret inn i et tøystykke.

– Kalven hadde et så alvorlig sår på foten at foten til slutt falt av, sier Birkeland.

Årsaken var at kalven hadde fått koldbrann, og den ble avlivet.

– Han har forsømt sin plikt til å beskytte dyret mot lidelser og gi det nødvendig behandling. Nå er det opp til politi og påtalemyndighet vurdere hva slags reaksjon dyreeier bør få, ifølge Mattilsynet.

Mattilsynet har nå pålagt bonden å avvikle driften med storfe innen 1. oktober.

– Bonden er ikke enig i at han må avvikle, men vi mener at innvendingene ikke gir grunn til å la ham få fortsette gårdsdriften, derfor pålegger vi avvikling.

– Merket ikke at noe var galt

Ifølge Mattilsynets rapport har bonden forklart at såret ble stelt av kona etter veterinærens anvisning.

– Hverken han eller kona så at det var noe alvorlig galt med foten før den falt av 10. juni, står det.

Han har også forklart at det var han selv som hadde festet tauet rundt halsen på en kalv i forbindelse med flytting av dyrene mellom to beitearealer.

– Dyret hadde slått seg vrang og rykket i tauet slik at tauet ble kappet av. Siden hadde dyret gått med tauet. Sannsynligvis ville det falle av av seg selv, har dyreeieren forklart ifølge Mattilsynets rapport.

Bonden skal ha innsett at han burde ha kontaktet veterinær tidligere, men forklarte at han hadde kviet seg for å kontakte veterinær for ikke å plage dem med denne saken.

Mattilsynet ser ikke bort fra at dyreeieren har unnlatt å kontakte veterinær for å spare penger.

– Dette kan vi ikke vite sikkert, men vi mener det er sannsynlig at han kan ha hatt et økonomisk motiv ved ikke å tilkalle veterinær, i håp om å spare utgifter til behandling. Det mener vi er skjerpende i saken, ifølge Mattilsynet.