NRK Meny
Normal

Bogdan og Jelena får komme ut av kirkeasyl etter seks år

– Det er helt uvirkelig. Det har vært mange tårer i dag. Men mest glede, sier Jelena Gerasimova. Etter seks år innendørs tror hun ikke helt på at hun og lillebroren endelig kan gå ut.

Bogdan og Jelena sammen med Ann Britt Bastesen og Kari Øverli

KOM ENDELIG UT: Bogdan og Jelena ute i frihet etter seks år i kirkeasyl, her sammen med Ann-Britt Bastesen og Kari Øverli i støttegruppa.

Foto: Kari Skeie / NRK

Bogdan Gerasimov

Bogdan var ute på Stokmarknes og feiret med flagg i dag.

Foto: Kari Skeie / NRK

Søskenparet som har sittet i kirkeasyl på Stokmarknes i seks år får bli i Norge. I går kveld fikk de beskjeden om at de har fått en midlertidig oppholdstillatelse i ett år i Norge.

– Gleden vi føler er ubeskrivelig. Vi har ventet lenge på denne dagen, og jeg er glad det endelig er over. Det har vært tunge år, men heldigvis har vi fått mange venner og støttespillere på Stokmarknes som har vært ofte på besøk, sier Jelena Gerasimova til NRK.

To av de fire siste kirkeasylantene i norske gudshus er Bogdan Gerasimov (18) og Jelena Gerasimova (32) fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus.

– Det blir rart å kunne åpne døra og gå fritt ut. Etter seks år sitter frykten godt plantet i kroppen. Jeg må lære meg å gå på butikken, leve som andre og venne meg til bilstøy. Men jeg gleder meg til å være ute og treffe folk. Skaffe meg en jobb, sier Jelena.

– Helt uvirkelig

Jelens lillebror Bogdan (18) lider av den sjeldne sykdommen Duchenne syndrom, som gjør at musklene sakte, men sikkert svinner i kroppen. Snart vil også musklene som beveger lungene slutte å virke.

Bogdan Gerasimov ute av kirkeasyl

Bogdan og Jelena var ute og nøt den friske vårlufta på Stokmarknes i dag. Her sammen med Ann-Britt Bastesen og Kari Øverli i støttegruppa.

Foto: Kari Skeie / NTB

Av frykt for å bli sendt tilbake gikk søskenparet i kirkeasyl i pinsemenighetens lokaler i Tømmervika på Stokmarknes i 2009. De siste årene har guttens helsetilstand blitt forverret.

– Nå kan Bogdan kan leve som andre mennesker i Norge, som har en sykdom og trenger medisinsk hjelp, sier søsteren.

– På Bogdan sier vegne er dette en fantastisk nyhet. Vi har hele tiden stått fast på at Bogdan ikke vil få den livsnødvendige hjelpen han trenger dersom han blir sendt tilbake, sier Ann-Britt Bastesen i støttegruppa for Bogdan.

Tror på varig oppholdstillatelse

For ett år siden sa justisminister Anders Anundsen (Frp) at alle kirkeasylanter i Norge skulle ut før jul i år. To av de fire siste kirkeasylantene i norske gudshus er Bogdan Gerasimov (18) og Jelena Gerasimova (32) fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus.

VOKST OPP I KIRKEASYL: Bogdan Gerasimov er preget av sykdommen og er svært stille. Søsteren hjelper han med alt i livet fra matlaging til hygiene. I snart seks år har søskenparet vært i kirkeasyl i Pinsemenigheten på Stokmarknes.

Bastesen er trygg på at søskenparet vil få permanent opphold.

– UNE har begrunnet oppholdstillatelsen med sterke humanitære hensyn. Det står i vedtaket at oppholdet danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse under forutsetning av at grunnlaget for den midlertidige oppholdstillatelsen fortsatt er til stede. Grunnlaget er hans helsesituasjon, og han har en diagnose som er livsvarig og vil forverre seg, sier Ann-Britt Bastesen i støttegruppa til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Bogdan Gerimasov og Frp-nestleder Per Sandberg

Muskelsyke Bogdan Gerimasov øynet nytt håp om å få bli i Norge etter møtet med Frp-nestleder Per Sandberg.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Søsteren får også bli

Også Bogdans søster Jelena har fått oppholdstillatelse sammen med broren.

– Han er 100 prosent pleietrengende, og er helt avhengig av søsteren sin, som er hans nærmeste livline. De har fortid, nå tid og framtid sammen, det gjør at hun er uerstattelig for Bogdan.

Nå starter jobben med å etablere Bogdan og Jelena i det norske samfunnet.

– Det er mange ting som venter, men vi i støttegruppa skal hjelpe dem videre.