NRK Meny
Normal

Kronisk syke Bogdan (15) får likevel skoleplass

Alvorlige syke Bogdan (15) ble først nektet skoleplass til høsten, men nå har fylkeskommunen snudd. Det får storesøsteren til å juble.

Bogdan Bogdan Gerasimov

LEVER I KIRKEASYL: Muskelsyke Bogdan har bodd i kirkeasyl i tre år sammen med storesøsteren.

Foto: Kari Skeie / NRK

I mai skrev NRK.no om kronisk syke Bogdan Gerasimov (15) fra Kaukasus som ble nektet skoleplass på videregående skole fordi han ikke hadde lovlig opphold i Norge.

Men nå har fylkeskommunen snudd.

I et brev til Bogdans søster Jelena Gerasimov, skriver utdanningssjef Tone Vangen at Bogdan blir akseptert ved videregående skoler i Nordland for kommende skoleår.

– Vi er veldig glade, jubler Jelena som er storesøsteren til Bogdan.

De to bor i kirkeasyl i Stokmarknes fordi de ikke har lovlig opphold i Norge.

– Legger barnekonvensjonen til grunn

Bogan nektes skoleplass

Bogan nektes skoleplass

Fylkeskommunen avslo opprinnelig søknaden med argumentet om at man skal ha lovlig opphold i Norge for å kunne begynne på videregående.

Men etter å ha mottatt et brev med tilleggsopplysninger om botid og skolegang i Norge har de valgt å bruke skjønn, selv om de presiserer at Bogdan ikke har krav på skoleplass.

– Vi synes selv det er en gledelig nyhet. Dette er i tråd med FNs barnekonvensjon. Inntaket er jo delegert til fylkesutdanningssjefen, men vi har diskutert det, og vi er blitt enige om å legge barnekonvensjonen til grunn, sier fylkesråd for utdanning, Marit Tennfjord til Bladet Vesterålen.

Vedtaket om å gi Bogdan skoleplass ble tatt samme dag som hun ble utnevnt som ny fylkesråd.

Lider av dødelig sykdom

Jelena Gerasimova

Jelena Gerasimova har ikke lovlig opphold i Norge og har derfor ikke kunnet bevege seg utendørs på over tre år. Men nå kan hun juble over at broren er sikret skoleplass fra høsten.

Foto: Kari Skeie

Årsaken til at 15-åringen kom til Norge, er at han lider av muskelsykdommen Duchenne syndrom som er en alvorlig og dødelig muskelsvinnsykdom.

Det var i mars 2007 at Bogdan og storesøsteren kom til Norge fra republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus i det tidligere Sovjetunionen.

Behandlingen han trenger for å overleve fikk han ikke i hjemlandet. Derfor tok storesøster Jelena Gerasimova lillebroren med til Norge for fem år siden.

Håpet var at norske leger kunne bidra med å hjelpe den syke gutten, som da var 11 år. Den alvorlig muskelsvinnsykdommen gjør at han har problemer med å gå. I tillegg til sykdommen var Bogdan analfabet da han kom til Norge som 11-åring.

Men nå får han altså muligheten til å fortsette skolegangen i Norge.

– Det er viktig for Bogdan at han får fortsette på skolen. Nå får han også mulighet til å være sammen med vennene sine. Alternativet er at broren min blir ensom og må være inne hele tida, sier storesøsteren.