Hopp til innhold

Kjetil Knutsen klar for sin største utfordring i Glimt: – Vi må stå for vårt DNA

Bodø/Glimt møter Arsenal i det som kommer til å bli en svært tøff prøvelse. Tidligere jagerflypilot sier at det er viktig å ikke fokusere for mye på utfordringen.

Bodø/Glimt møter pressen før borteoppgjøret mot Arsenal i London.

Bodø/Glimt møter pressen før borteoppgjøret mot Arsenal i London.

Arsenal er et stort lag med en rik historie. Men de siste sesongene har klubben slitt.

Denne sesongen har derimot laget fra Nord-London våknet til liv, med syv av åtte seire og tabelltopp i England.

Ett poeng foran ellers så suverene Manchester City med Haaland på topp.

Derfor vil dette etter alle solemerker være Bodø/Glimts tøffeste prøvelse. Å gjeste et utsolgt Emirates med 60.000 tilskuere i gruppespillet til Europaligaen.

Der Glimt har startet strålende.

Etter et knallsterkt uavgjortresultat mot den nederlandske storheten PSV i Eindhoven, fulgte en 2-1-seier på Aspmyra mot FC Zürich.

Dermed er klubben fra Bodø i rute for å kunne klare å gå videre fra gruppen.

Men nå venter altså to kamper på rappen mot Englands, ut ifra tabellen, beste lag.

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst.

Les også: Har ordna fly og hotell – men får ikke billett til historisk kamp: – En hån

Glimtsupportere på tribunen.
Glimtsupportere på tribunen.

Ser likheter mellom Arsenal og Glimt

Kjetil Knutsen og målvakt Nikita Haikin møtte pressen, og fikk flere spørsmål angående hvordan man forbereder seg til en så stor kamp.

– Hvordan unngår man å ikke bli satt ut av trøkket på stadion, som dere sa dere ble mot Dinamo Zagreb?

– Jeg føler ikke at vi ble satt ut av trøkket, men å stå i kamper som betyr mye, det å være rå og fri nok til å være Bodø/Glimt og stå for vårt DNA, uavhengig om at du spiller mot Junkern, Zagreb eller Arsenal, det var det jeg pratet om. I så måte blir denne kampen en helt fantastisk test for hva som er Bodø/Glimt. Å få teste det ut mot det høyeste nivået, det gleder vi oss til, sa Knutsen til NRK.

Knutsen var klar på at dette kommer til å bli den største enkelte utfordringen Glimt har under hans ledelse.

Espejord under treningen før Arsenalkampen

Runar Espejord og de andre glimtspillerne trener før møtet med Arsenal, torsdag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det å være ute i Europa er en fantastisk læring, og vi har spilt mot noen veldig gode lag, som Roma og Zagreb. Men nå møter vi et enda høyere nivå. Deres DNA og vårt DNA har mye til felles. Du må elske og stå i de utfordrende kampene. Arsenal kommer til å gå ut i hundre, spesielt hvis du ser kampen mot Tottenham så spiller de dem lave etter tre minutter. Så må vi se om vi håndterer det, men jeg stoler veldig på spillerne og gruppen, som har med seg god erfaring, som er gull verdt. Svaret får vi etter kampen i morgen.

Arsenal har viktige kamper i nærmeste fremtid, som Liverpool til helgen og Leeds og Manchester City kort tid etter hverandre etter kampen på Aspmyra.

Derfor kan Arsenal finne på å rullere på laget, men det er ikke nødvendigvis en stor svakhet, ifølge Knutsen.

– Hvis du ser på Vieira og Ødegaard, er de veldig like. De finner like type spillere som kan gå inn og gjøre en jobb, og det er mye det samme som vi gjør. Av laget som spilte mot Zürich, så var det bare tre av de som spilte mot Tottenham. Det er vanskelig å si hva som blir startelleveren deres.

Knutsen tror Glimt må se etter rommene Arsenal legger igjen når de angriper med mange spillere.

– Det er vår jobb å utnytte det. Vi må ha en aggressiv spillestil i det lave presset, i det høye presset, også må vi ha evnen til å kontrollere kampen med ball. Hvis du bare forsvarer deg er du sjanseløs. Det prøvde Tottenham, og det går ikke.

Elias Hagen trikser med ballen på trening før kamp mot Arsenal

Elias Hagen trikser med ball på gresset på Emirates. Midtbanespilleren har blitt henvist til benken etter at Patrick Berg kom tilbake, etter at han har vært selvskreven på laget tidligere i sesongen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Ikke tiki-taka de første minuttene

Bodø/Glimt snakker alltid om å være seg selv og spille sitt eget spill.

Det betyr ikke nødvendigvis at Knutsen & co. kommer til å være naiv i begynnelsen av kampen, med tanke på hvor aggressiv motstanderen har en tendens til å være.

– Det er noe med å være smart. Kanskje man ikke skal spille tiki-taka innen egen sekstenmeter de første minuttene, bruke mer tid på kast, og så videre. Det å absorbere intensitet må vi ta sammen.

Ola Solbakken var ikke med i troppen mot Lillestrøm, men skal nå være i full trening igjen.

En som derimot er selvskreven i startoppstillingen er Nikita Haikin.

Han sier at hele spillergruppen gleder seg til kampen, og at de ikke føler på presset før storkampen på Emirates.

– Da vi fant ut at Arsenal skulle være i vår gruppe ble vi glade. Det er så nært du kommer til Champions League som du kan i Europaligaen. Gutta gleder seg, og vi ser frem til kampen.

Haikin fikk spørsmål om han kommer til å forlenge kontrakten sin, som går ut etter denne sesongen.

– Vi får se. For øyeblikket lever jeg bare i nuet, og nyter fotballen min. Jeg skal ikke lyve, vi har hatt noen store utfordringer denne sesongen, men akkurat nå er vi på et godt sted, sier han.

Nikita Haikin og Kjetil Knutsen under pressekonferansen

Nikita Haikin og Kjetil Knutsen møtte pressen, onsdag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vil ikke merke noen endring

En som har vært med på hele den oppsiktsvekkende reisen til Glimt, er mental trener Bjørn Mannsverk.

Han er tidligere jagerflypilot og har jobbet for Nato.

I tillegg har han nettopp blitt ansatt i en lignende rolle som mental trener hos Oljefondet, der han skal hjelpe fondet med å tjene enda mer penger.

Mannsverk sier det er viktig å ikke tenke så mye på hvem motstanderen er.

– Først vil jeg si at vi gjør ikke noe spesielt med tanke på hvilken kamp de skal spille. Vi har troa på å gjøre ting likt og vi holder fast ved det, sier han og fortsetter:

– Det å gjøre ting likt gjør at du egentlig ikke vil merke noe endring med tanke på noe som skal skje. Dermed unngår så unngår vi sjansen for at du stresser deg opp på grunn av det da.

– Glimt har ikke vært like gode som de to siste årene, hvordan har stemningen vært i troppen?

– Det har vært ganske mye frustrasjon rundt hva de har møtt i den norske ligaen i år. For meg virker det som om Glimt bare møter ett annet lag, for alle spiller likt. Det er ikke slik de ønsker at fotball skal være, men det er slik virkeligheten er. Så den frustrasjonen har vært ganske stor.

Bjørn Mannsverk, mental trener i Bodø/Glimt

Bjørn Mannsverk i Londons gater før kampen mot Arsenal.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Forrige runde hadde Glimt et fellesmøte hvor de snakket gjennom den delen, og hvordan de må passe seg for å gå i offerrollen.

– Vi må på en måte «work the issue» eller «work the problem». Vi må finne løsninger, ellers vil dette fortsette. Det tror jeg vi klarte, vi sikra oss at vi er i utfordrerrollen. Det var veldig gledelig å se det de gjorde mot Lillestrøm, sier Mannsverk, og sikter til Glimts 1-4-seier på Åråsen, sist lørdag.