– Øyeblikket har brent seg inn i minnet

Til helga markeres Bodø/Glimts 100-årsjubileum. Få har betydd mer for lagets historie enn familien Berg, med nestor og fotballegende Harald «Dutte» Berg i front.

I år fyller Bodø/Glimt 100 år. Få familier har betydd mer for klubben enn familien Berg.

Harald «Dutte» Berg var sentral da Bodø/Glimt vant cupfinalen mot Vard. Seieren satte hele landsdelen på hodet og står den dag i dag som Bergs største minne fra karrièren.

Det er sjeldent media får møte den fotballbegavede familien Berg samlet, men i forkant av Bodø/Glimts 100-årsjubileum gjør de et unntak. På rad og rekke sitter tre generasjoner Berg, som alle har spilt eller fortsatt spiller på Glimts A-lag.

– Jeg tenker ikke så mye over det. På hjemmebane var det alltid andre ting som var viktigere enn fotball, sier Harald «Dutte» Berg, som er beskrevet som en av tidenes beste norske fotballspillere.

Han gjorde stor karriere i både inn og utland gjennom 50, 60, 70-tallet og flest år hadde han i hjemmeklubben Bodø/Glimt. Etterhvert kom også sønnene, Ørjan, Runar og Arild Berg inn på Glimts A-lag. Nå er det «Dutte» Bergs barnebarn, 18 år gamle Patrick Berg som har overtatt gultrøya.

– Det er vel fortjent. Det er morsomt å se at det er ungdommen som nå kommer for fullt. Bodø/Glimt har et spennende lag som er i ferd med å sette seg. Det er artig å se.

Harald, Ørjan, Patrick og Runar Berg

De tre generasjonene Berg er klare for å feire Bodø/Glimts 100-årsjubileum. Fra venstre: Ørjan Berg, Harald Berg, Patrick Berg og Runar Berg.

Foto: Ola Helness

– Brent seg inn i minnet

Denne helga markeres Bodø/Glimts 100 årsjubiluem.

Klubben ble stiftet 1916 og er blitt ansett som en sterk identitetsbygger for hele landsdelen, i periode da nordlendinger ikke var spesielt høyt aktet i andre deler av landet.

I 1963 fikk nordnorske fotballklubber anledning til å spille i NM. Dette ble et avgjørende punkt, og Glimt fikk vist hele landet at også nordnorske lag kunne hevde seg på toppnivå, bare de fikk sjansen.

Tolv år senere kom de til cupfinalen og hele landsdelen ble satt på hodet da Glimt vant mot Vard. «Dutte» Berg husker det som sist største øyeblikk i karrieren.

– Det har brent seg inn i minnet. Ikke spør meg om selve kampen, det husker jeg ikke så mye av. Men alt rundt og opplevelsen av å være på Ullevåll, det er defintivt det største øyeblikket i karrieren.

Bodø/Glimts a-lag fra 1963

Slik så Bodø/Glimts A-lag ut i 1963, da de for første gang fikk lov til å spille i NM-cupen.

Foto: Arkiv i Nordland

Servise i 4-3-3-formasjon

At både sønner og barnebarn skulle følge i hans fotspor er han ikke så opptatt av. For selv om porselensserviset gjerne sto i 4-3-3-formasjon på kjøkkenbordet til familien Berg, mener de alle det alltid har vært andre ting enn fotball som har stått høyest.

– Jeg kjente ikke noe press fra familien om å bli en god fotballspiller, men fra omverden var det litt andre forventninger, sier Runar Berg, som begynte å spille profesjonelt noen år etter storebroren Ørjan Berg.

Heller ikke barnebarnet til fotball-legenden mener han har følt noe press.

– Familien har vært flink til å skjerme meg. Jeg må prøve å gjøre min egen karriere, uten å tenke for mye på det de andre har gjort.

Harald Dutte Berg, med sønnene Runar og Arild Berg i bakgrunnen.

Harald «Dutte» Berg, med sønnene Runar og Arild Berg, samt barnebarnet Patrick Berg i bakgrunnen.

Foto: Ola Helness/NRK