Hopp til innhold

Bodø/Glimt drar på treningsleir til Spania: – En nødvendig reise

Om to dager reiser Bodø/Glimt på treningsleir til Spania. Det til tross for at UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)

Den regjerende seriemesteren drar til Marbella 25. februar. – For Bodø/Glimts virksomhet, med tanke på det vi ønsker å prestere i løpet av 2021, så anser vi det som nødvendig, sier sport manager i Bodø/Glimt, Håvard Sakariassen.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

25. februar pakker Bodø/Glimts A-lag koffertene og setter seg på flyet til Marbella. Der har de planlagt treningsleir frem til 15. mars, melder de i en pressemelding.

Ifølge den regjerende seriemesteren er dette nødvendig for å optimalisere treningshverdagen.

Bodø/Glimt understreker at beslutningen er tatt etter grundige vurderinger internt på styrenivå og i dialog med NFF, NTF og kommunale smittevernmyndigheter.

Nødvendig

Ifølge FHI er Spania fortsatt definert som et rødt land.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 15. april 2021.

Sport manager i Bodø/Glimt, Håvard Sakariassen, sier til NRK at de anser dette som en nødvendig reise.

– For Bodø/Glimts virksomhet, med tanke på det vi ønsker å prestere i løpet av 2021, så anser vi det som nødvendig, sier han og legger til:

– Det er ikke bare å møte opp ved seriestart og tro at vi er klar for kamp. Hele tanke vår er at hverdagen er den viktigste, og som gjør at vi kan være maks forberedt og prestere vårt beste på banen. Hverdagen startet 25. januar, og så langt har hverdagen vært dårlig. Vi reiser til Spania for å optimalisere hverdagen vår.

Helsedirektoratet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men opplyser på generelt grunnlag at de er tydelig på sine råd og anbefalinger, og at Bodø/Glimt stå for vurderingene de gjør.

Andre klubber blir hjemme

NRK har snakket med flere andre eliteserieklubber, men ingen av dem har planer om å gjøre det samme. Både Mjøndalen, Strømsgodset, Sarpsborg 08, Kristiansund, Brann, Viking, Odd, Sandefjord, Haugesund, Vålerenga, Stabæk, Rosenborg, Lillestrøm og Tromsø holder seg hjemme.

– Per nå er planen vår å holde oss lokalt. Det har vært fristende å dra til Spania ett helt år nå, men vi har ikke vi ansett det som en mulighet. Det handler om restriksjonene i samfunnet, sier daglig leder Øyvind Alapnes i TIL.

Daglig leder i Haugesund, John Harald Log, sier at hans klubb ikke engang drar til Sørlandet slik situasjonen er nå.

– Vi får holde oss hjemme, sier han.

– Hva tenker du om at Glimt drar til Spania?

– Jeg har mer enn nok med egen klubb, så jeg håper de sender et postkort.

André Nevstad, daglig leder i Mjøndalen, sier at også de holder seg hjemme på grunn av reiserestriksjonene.

– Vi har en oppkjøring her hjemme og den står vi ved. Vi får trent godt her. Forhåpentligvis får vi også spilt noen treningskamper etterhvert.

Vålerenga bestemte seg allerede i høst for å holde seg på Intility Arena hele vinteren.

Lillestrøm skal trene i LSK-hallen i hele vinter.

– Men vi hadde dratt til Marbella hvis det ikke hadde vært for pandemien, sier medieansvarlig Morten Stokstad.

Dårlig hverdag

På spørsmål om på hvilken måte hverdagen har vært dårlig svarer Håvard Sakariassen følgende:

– Vi får ikke spilt treningskamper, som er viktig arena. I tillegg har vi vært tre uker i karantene så langt i år. Vi føler det er riktig grep å nå kunne gå inn i en boble der vi har full kontroll på bevegelse, der bare vi er sammen, og der vi minimaliserer risikoen for smitte innad i laget. Vi har ikke mer tid å miste.

– Er det mindre sannsynlig at dere blir smittet i Spania?

– I det regimet vi går inn i Spania vil jeg si det, ja. Vi skal ikke ha kontakt med folk utenfor vår boble. Spanjolene som jobber for oss er i vår boble, og de er testet i går. Til og med bussjåføren er i vår boble.

Sakariassen utdyper at de til tross for kort forberedelse har gjort grundige vurderinger og viktige avtaler for å få reisen i boks.

– Vi har gjort veldig mye på kort tid. Det er mye logistikk forbundet med dette, og det er mange vi må forholde oss til. En hektisk helg, men nå har vi et opplegg vi føler oss veldig komfortabel med.

Om to dager går dermed Glimt inn i et strengt regime der de har egen buss, egen treningsbane og egne ansatte ved hotellet som bare jobber for dem.

– Vi tror dette blir en veldig viktig forberedelse for det vi skal inn i dette året.

Glimts opphold i Spania er i første omgang planlagt å vare til 15. mars, men klubben opplyser at den vil gjøre løpende vurderinger om å forlenge oppholdet «dersom det viser seg å være behov for dette».

Støtter planene

Smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune gir sin støtte til planene. Han mer enn antyder at det smittevernmessig er tryggere å oppholde seg i Spania enn i Bodø.

– Bodø/Glimt har gjort gode og grundige vurderinger, og de har presentert en plan for gjennomføring av et slikt treningsopphold som ivaretar alle nødvendige hensyn til smittevern. Det å kunne dra til et sted og leve i slike isolerte omgivelser vil være den beste måten for klubben å unngå smitte, sier han i en uttalelse.

– Det er selvfølgelig viktig at de ved retur til Norge igjen følger de regler og retningslinjer som vil være på dette tidspunkt i forhold til testing og karantene, tilføyer Hagen.