Hopp til innhold

Bodø vil kuppe landsskytterstevnet foran nesa på Målselv

Etter planen er det Målselv i Troms som skal arrangere Landsskytterstevent i 2016. Men Bodø mener byens 200-årsjubileum bør veie så tungt at de får snike i køen. – Uryddig og usaklig, mener Målselv skytterlag.

Landsskytterstevnet i Elverum

Landsskytterstevne betyr folkeliv og penger i kassa for arrangørstedene. Nå kives Bodø og Målselv om å arrangere det lukrative stevnet i 2016.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det årlige arrangementet går på omgang, og er planlagt i Målselv om fire år. Men 2016 er også året da Bodø fyller 200 år, og nå har en delegasjon fra Bodø reist til årets landsskytterstevne for å tale Bodøs sak.

– Vi reiser med fylkesråd for næring Arve Knutsen i Nordland, mangeårig skytterkommentator for NRK og nå informasjonssjef Tord Bertinussen i Bodø kommune og undertegnede reiser til Voss. Det er en fordel. Likevel kan det bli jevnt løp mellom Nordland og Troms. Men vi tror Bodø kan gå av med seieren. Vi arrangerte et fantastisk flott stevne i fjor, noe vi også har fått mye skryt for, sier Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) til NRK.no.

Og lobbyvirksomheten så langt har hjulpet. Skytterstyret har i dag enstemmig vedtatt å innby Skyttertinget 2012 til å legge Landsskytterstevnet i 2016 til Bodø.

Det forelå to søknader til å arrangere Landsskytterstevnet i 2016, som ifølge turnus skal foregå i Nord-Norge. Både Øvre Målselv skytterlag og Bodø Østre skytterlag søkte stevnet før fristens utløp 1. februar.

– Moderne og kompakt

Alt klart for gjestene

Arenaen på Bestemorenga nå framstår som svært moderne og kompakt for både baneskyting og feltskyting.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Som grunnlag for beslutningen vektla styret at Bodø har større muligheter for innkvartering i nærhet av skytebanene, samt at arenaen på Bestemorenga nå framstår som svært moderne og kompakt for både baneskyting og feltskyting. Det ble også tillagt betydning at et stevne i Bodø erfaringsmessig trekker et større antall skyttere enn i Målselv. Forsvaret ga også sin anbefaling om at Landsskytterstevnet 2016 burde foregå i Bodø.

– De tilbakemeldingene vi fikk etter landsskyterstevnet i fjor var helt fantastiske. Det er et godt grunnlag å bygge videre på. Selv om Målselv promoterer på flott natur, har vi fin natur altså, sier Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy.

Den endelige beslutninga om hvem som får arrangere LS i 2016 blir tatt på Skyttertinget i Voss 11. august.

Overrasket i Målselv

Leder i Øvre Målselv Skytterlag, Svein-Erik Rognli synes lite om lobbyvirksomheten som Bodø har drevet i denne saken.

– Først ble vi er overrasket over at Bodø i det hele tatt søkte. Det var vår tur, sier Rognli til NRK.no.

At Bodø reiser til Voss med en delegasjon for å drive lobbyvirksomhet overrasker skutetrlagslederen enda mer.

– Vi har full forståelse for at Bodø ønsker blest rundt et 200-årsjubileum. Men det har ikke noe med skyttersaken å gjøre. Dette er uryddig og lite renhårig. Jeg stusser over framgangsmåten, sier Rognli til NRK.no.

Skytterlaget jobber nå hardt for å markdesføre seg selv, for å sikre flertall på skyttertinget lørdag.

– Avisen Nye Troms gjodre en undersøkelse for en to ukers tid siden, der 44 av 48 samlag i Norge svarte, og da fikk Østre Målselv nesten halvparten av stemmene, sier Rognli.

Han sier det er Nord-Norge som vil tape dersom Bodø stikker av med Landsskytterstevnet i 2016.

– Vi risikerer at det blir bare en skytterarena igjen i Nord-Norge som har muskler til å drive et så stort stevne. Selv har vi ikke hatt Landsskytterstevnet sidn 2006, og ifølge tiårsturnusen, er det vår tur i 2016, sier Rognli.