NRK Meny
Normal

Prematurtilbud i Bodø legges ned: – Fryktelig, fryktelig trist

Nordlandsykehuset mister behandlingstilbudet til ekstremt fortidligfødte barn. Styret i Helse Nord vil flytte behandlinga til UNN i Tromsø. – De tar ikke hensyn til de minste barna, mener Else Maren Slåttøy.

Else maren Slåttøy (t.h.) og Anette Åsland

FACEBOOK-GRUPPE MOT PREMATUR-NEDLEGGING: – Det er en for stor påkjenning for de premature barna å bli flytta på. Det er en stor nok påkjenning for dem bare det å komme til verden, sier Anette Åsland (t.v.). Else Maren Slåttøy til høyre.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Else Maren er mamma til lille Olivia, som kom til verden altfor tidlig. Sammen med Anette Åsland har hun startet en Facebook-gruppe mot nedleggingen av prematuravdelinga, og de har brukt svært mye tid i det siste på å stoppe nedleggingsprosessen.

– Det var trist å måtte legge ut den triste beskjeden til våre 6.500 Facebook-venner om at vi ikke ble hørt av Helse Nord, forteller Else Maren Slåttøy til NRK.no.

Hun er ikke overrasket over dagens vedtak i Helse Nord.

– Nei, det ble som forventet. Men det er vanskelig å få et klart bilde av hvorfor de gjør dette. Helse Nord-sjefen har sagt i et intervju at han ikke er 100 prosent sikker på dette, men at han likevel er overbevist. Hva mener han egentlig med det?

Anette Åsland til NRK.no tirsdag at hun ikke var sikker på om hun turde å få flere barn etter å ha født for tidlig.

Anette Åsland

For dem som risikerer å føde for tidlig er fremtiden uviss dersom Helse Nords styre i morgen vedtar å sentralisere avdelingen. Anette Åsland vet ikke om hun tør å få flere barn.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Jeg er veldig utsatt for å få barn for tidlig. Om jeg da skal bli flyttet til Tromsø for å ligge der i flere måneder alene, uten familie, så vet jeg ikke om jeg vil gjennomføre det. Det er for risikabelt, sier hun.

Også Else Maren Slåttøy frykter for konsekvensene av vedtaket.

– Dette vil gå ut over de aller minste barna, og skape mye utrygghet. Jeg kan ikke skjønne at man for enhver pris må endre på noe som funker bra. Og unnskyldningen de bruker er at alt skal bli bedre. De motiser seg selv, mener Slåttøy.

Fagpersonellet på Nordlandssykehuset er redd at flyttingen av fortidligføtdte til Tromsø kan få dramatiske konsekvenser.

Fagpersonellet på Nordlandssykehuset er redd at flyttingen av for tidligfødte til Tromsø kan få dramatiske konsekvenser.

Det har lenge vært uenighet mellom personell i Bodø og styret i Helse Nord angående hvor barn født før uke 26 skal behandles.

Helse Nord-sjef Lars Vorland, har likevel bestemt seg for at de aller minste må flys helt til Tromsø.

– Hadde vi trodd at tilbudet ville forbli like bra ved å være på to steder, hadde det fått være på to steder. Jeg tror at framtiden vil gjøre at det er riktig å sentralisere dette tilbudet, sier Helse Nord-sjefen.

Frykter liv kan gå tapt

Ved Nordlandssykehuset er de ansatte redd for at fagmiljøene skal forvitre. I verste fall frykter de at liv kan gå tapt når avstandene blir større.

– Ja i ytterste konsekvens, kan det være det. Tenk om det blir født et bitte lite barn på et av lokalsykehusene på Helgeland. Eller kanskje en mamma som ikke rekker å komme seg til Tromsø på grunn av avstandene og tidsbruk, sier overlege Jan Holt ved barneavdelinga ved Nordlandssykehuset.

Men Helse Nord-sjefen mener at dette er dårlige argumenter.

– Hvis tilstanden er så hyperakutt, at det er kortere å dra en annen vei, for eksempel til St. Olavs i Trondheim, så kan de gjøre det.