Bodø-politiet ber om 12 nye uker

Politiet i Bodø ønsker å varetektsfengsle mannen som er siktet for overgrep mot flere unge gutter i 12 nye uker.

Beslag i overgrepssaken ved Salten politidistrikt

STORE BESLAG: Politiet gjorde beslag av 400 videofilmer og 1500 bildefiler hos den overgressikta Bodø-mannen. Nå ber de om 12 nye uker i varetekt for mannen i 30-årene.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I dag kunne politiet fortelle at 35-åringenen fra Bodø som siktet i saka, skal ha hatt kontakt med over 1000 personer på nett ved å utgi seg for å være jente.

1000 kontakter på jentekallenavnet

Kriminalsjef Arne Hammer i Salten politidistrikt sier flere av disse har blitt misbrukt. Men ikke på langt nær alle:

- Selv om det er 1000 kontakter på jentekallenavnet så er det på langt nær så mange overgrep vi snakker om, sier kriminialsjef ved Salten politidistrikt Arne Hammer.

LES OGSÅ: – Filmet sex-overgrep siden 1997

To forskjellige identiteter

Med to forskjellige identiteter chattet mannen med noen av ofrene på Windows Live Messanger, skriver Salten politidistrikt i en pressemelding i dag.

– Gjennomgangen av materale viser at siktede hadde 1200 kontakter fordelt på to forskjellige kallenavn. Den ene identiteten den siktede opererte med på chattekanalen var den ekte identiteten der han var seg selv, mens han på den andre identiteten ga seg ut for å være en ung jente. sier Hammer.

Og det var altså på jente-kallenavnet han skal ha hatt de fleste kontaktene.
Politiet mener at han brukte den siste identiteten til å få gutter fra flere steder i landet til å utføre handlinger av seksuell karakter foran webkamera, med det de trolig trodde var en jente på andre siden av kameraet. Det var på den siste identiteten han skal ha lurt de fleste av ofrene for de handlingene som foregikk over Internettet.

– Bak en del av de 1200 kontaktene sto mindreårige gutter, og noen av disse har vært utsatt for straffbare handlinger, trolig uten å være klar over det. Bare i underkant av 200 av kontaktene var lagt til på den virkelige identiteten til mannen, opplyser politiet.

En del av disse ofrene er enda ikke identifiserte.

Må ta hensyn til ofrene

De forskjellige kriminelle handlingene mannen skal ha utført både rent fysisk og over Internettet har strafferammer på mellom 1 og 21 års fengsel, og handlingene er av svært forskjellig karakter.

Kriminalsjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt

Kriminalsjef Arne Hammer med beslaget i overgrepssaka.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Politiet vil foreløpig ikke å gå ut med navnene på de to identitetene av hensyn til ofrene, der mange enda ikke vet at de har vært i kontakt med den siktede.

Og politiet vil også i fortsettelsen være sparsom med detaljer i saka:

- Vi har fått råd om ikke å gå ut med detaljer om innholdet i filmene, av hensyn til ofrene, sier Arne Hammer.

LES OGSÅ: - Vær varsom med detaljene

Betydelig bevismateriale

Politiet i Bodø sitter på et betydelig bevismateriale, i følge Hammer:

- Vi sitter med så mye informasjon at vi må gå litt sakte fram. Vi må være forsiktige slik at vi er sikre på at rett informasjon blir plassert på rett person, forklarer krimininalsjef Arne Hammer.

Foreløbig er det ikke oppnevnt flere bistandsadvokater i saka enn de tre som som har vært der siden politiet starta opprullinga av saka.

12 nye uker i varetekt

Bodømannen ble pågrepet 9. november, og han sitter foreløpig varetektsfengslet frem til 9. desember for å ha utført seksuelle overgrep mot barn under 14 år.

Siktelsen er utvidet til seksuelle overgrep mot barn under 10 år, og politiet har begjært varetektsfengsling i 12 nye uker.