Hopp til innhold

Bodø-ordfører nekter å vike

Det nye Kulturkvartalet i Bodø slaktes av NRK-lesere, men Bodø-ordføreren vil fortsatt bygge kolossen midt i sentrum.

Odd Tore Fygle

Bodø-ordfører Odd Tore Fygle (Ap).

Foto: NRK

Hvorfor vil du det, Odd Tore Fygle (Ap)?

– Det nye Kulturkvartalet er den endelige fullføringen av gjenreisingen av Bodø by etter andre verdenskrig. Dette bygget vil løfte kulturlivet i Bodø, og 161 statlige millioner i støtte viser at dette løftet har vi staten med på, sier ordføreren til NRK.no.

Han synes det er pussig at et bygg som ikk er bygd vekker slikt engasjement.

– Ja, det er spesielt. Vi har ennå ikke tatt stilling til verken materialvalg eller farge. Jeg tror verden vil se annerledes ut når bygget står ferdig i 2014. Vi har mange eksempler på at kritikken har stilnet, se bare på Operaen i Bjørvika, sier Fygle.

– Et dristig bygg

En forslagsstiller skriver at «bygget skal ligne en åpen bok i fronten, men det virker som Fygle også har glemt at innholdet i boka er vel så viktig som selve omslaget».

– Jeg synes det er bra med engasjement. Diskusjonen rundt Kulturkvartalet har gått i mange år, både plassering, de ulike arkitektforslagene og nå etter at valget er tatt. Ja, bygget er omdiskutert, men arkiterktur er nå engang et spørsmål om smak, og dette er et dristig bygg, sier han.

Overrasket

Kristian Rostad, som er ansvarlig for den uhøytidelige NRK-konkurransen sier at forslagene til kandidater strømmer inn fra hele landet. Men at nordlendingene skiller seg klart ut.

– Det har kommet mange gode forslag til Norges styggeste bygg fra Bodø-traktene. Og Kulturkvartalet topper lista, sier han.

Folk på gata i Bodø liker ikke at sentrum at hjembyen blir «hengt ut» som stygg.

Blir litt dyrt

Sonja Erikstad og Mailen Erikstad

LIKER DET: - Vi liker både ny og gammel stil, syns ikke det er noe i veien med det nye Kulturkvartalet, sier mor og datter Sonja (t.v.) og Mailen Erikstad.

Foto: Ingrid Danielsen

– Bodø er en by som har mange fine bygg. Femtitallsstilen er jo blitt moderne igjen, så jeg skjønner ikke helt hvorfor folk syns Bodø er så stygg. Men når det er sagt synes jeg prislappen på en milliard for Kulturkvartalet blir for dyrt., sier Mailen Erikstad.

– Det vil vel alltid være sånn at folk har sterke meninger om bygg som det skal brukes så mye penger på. Det viktigste er at sentrum vil fungere med et så stort bygg, og får vi ikke vite før det står ferdig, sier Sonja Erikstad.

Heller ikke Kurt Pedersen liker at Bodø og Nordland får negativ oppmerksomhet.

Kurt Pedersen om Kulturkvartalet i Bodø

Kurt Pedersen liker ikke Operaen i Bjørvika.

Foto: Ingrid Danielsen

– Nordland har vel ikke flere stygge hus enn andre fylker! Se på Operaen, den er for eksempel ikke noe fin, etter min mening. I Bodø er det femtitallsstilen som gjelder. Og den er fin, det er sjela til byen, det har med historien å gjøre. Det er de mer urbane byggene som spretter opp som får byen til å bli stygg fordi de ikke passer inn. Som Hamsunsenteret på Hamarøy, det er ikke fint, sier Pedersen.

– Men det nye Kulturkvartalet blir for dyrt. Og så mister vi luft i sentrum, det passer ikke inn der nede. Formen er grei, men det er for stort bygg på liten plass.

Her er flere av de nominerte:

  • Hamsunsenteret på Hamarøy
  • Hele Svolvær.
  • Brønnøysundregistrene
  • Kinoteateret i Mo i Rana
  • Mosjøen Hotell
  • Hele Leknes
  • Hurtigruta på land i Stokmarknes
Norges styggeste bygg