Hopp til innhold

– Tror ikke 20 ekstra syriske flyktninger vil velte hele boligmarkedet i Bodø

Prekær boligmangel har utløst full krangel i Bodø om kommunen har plass til ekstra FN-flyktninger.

Ida Pinnerød, ordførerkandidat for Bodø Arbeiderparti

– Det er millioner på flukt Syria. Disse må Norge og vi i Bodø hjelpe i denne situasjonen, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bodø, Ida Pinnerød.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Hvert år ber Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) norske kommuner bosette flyktninger som har fått oppholdstillatelse. Men antall flyktninger som kommunene skal ta imot skaper debatt i mange kommuner.

I Bodø har politikerne så langt nektet å ta imot 20 av de 90 som norske myndighetene mener kommunen kan huse.

– Det er millioner på flukt Syria. Disse må Norge og vi i Bodø hjelpe i denne situasjonen, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bodø, Ida Pinnerød til NRK.no.

Hun mener kommunen er solidarisk forpliktet til å hjelpe mennesker på flukt.

12 nye boliger

I går startet gravearbeidet for det som blir Bodø kommunes nye boligkompleks for flyktninger. 12 nye boliger stå ferdig til neste år. Nå foreslår også kommunens egen administrasjon at Bodø skal bosette 90 flyktninger fra neste år.

– Mange av disse er allerede i kommunen vår. Det er uholdbart at norske borgere skal sitte og støve ned på asylmottak. Da kan vi heller ta imot flere flyktninger, sier Pinnerød.

Jonny Gulbrandsen i Frp vil ikke ta imot flere flyktninger.

Jonny Gulbrandsen i Frp vil ikke ta imot flere flyktninger.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

1.september har norske kommuner frist å svare IMDI på deres anmodning om bosetting.

Mangler plass til 3000

Hittil har 331 kommuner sagt ja til å ta imot 7 700 personer. 134 av dem har svart i tråd med IMDis anmodning. Men samtidig svarer 197 nei til antallet IMDI ber dem bosette. Så langt mangler myndighetene plass til nesten 3000 flyktninger til neste år.

I Bodø skal saken behandles politisk i neste uke.

– Vi har allerede flere hundre som venter på kommunal bolig, dermed blir det feil å ta imot flere flyktninger før vi har hjulpet disse, sier Fremskrittspartiets Jonny Gulbrandsen til NRK.no.

– Det er bare å ringe disse over hundre å høre om de syns det er greit at vi prioriterer flere flyktninger foran dem. Jeg tenker svaret gir seg selv, legger han til.

Gulbrandsen sitter i den borgerlige posisjonen i kommunen, og ser ikke hvordan kommunen kan ta imot flere flyktning enn man allerede gjør.

Prekær boligmangel i kommunen

Boligmangel har ført mange ut i en desperat husjakt i Bodø.

ENORM BOLIGMANGEL: – Jeg har spøkt med at vi må få oss lavvo, men det er kanskje det som skjer, sier trebarnsmor Rose Marie Eide. Hun har vært på boligjakt siden april, uten hell.

– Vi sier ja til 70 flyktninger, pluss familiegjenforeninger som gjør at antallet reelt sett blir langt høyere. Da får vi si beklager. Det er det vi klarer i denne omgangen.
Han viser til den prekære boligmangelen i Bodø som gjør at mange personer på boligjakt overbyr hverandre på utleiemarkedet.

Kommunen mangler også kommunale boliger til å dekke behovet. Det gjør at tre-barnsmora Rose Marie Eide må vente i over ett år på den kommunale boligen hun er tildelt.

NRK besøkte denne uken henne og datteren Viktoria hjemme i leiligheten de leier på Mørkved i Bodø. Men leiligheten blir snart lagt ut for salg og da må familien ut.

Eide har lett etter et nytt sted helt siden april, men jakten har så langt vært resultatløs.

– Jeg fikk høre at jeg kunne søke om kommunal bolig, og ble veldig glad da jeg fikk godkjent søknaden. Etterpå hørte jeg ikke noe mer fra kommunen, men da jeg tok kontakt fikk jeg vite at normal ventetid på tildeling av kommunal bolig er fra 1 til 2 år. Jeg fikk beskjed om å prøve det private markedet. Men da var jeg jo like langt, sier Eide til NRK.no.

De høye boligprisene er et resultat av en etterspørsel som er langt større enn tilbudet. I fjor fortalte prosjektleder for boligpolitikk i Bodø kommune, Daniel Wie Sandbakk, at Bodø er en vekstkommune som øker med 600–800 innbyggere per år.

170 boliger

Her bygger Bodø kommune boliger til 12 flyktninger. Junkerveien 51

Her i Junkerveien 51 bygger Bodø kommune boliger til 12 flyktninger.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

De siste årene har det imidlertid bare blitt bygget 170 boliger, mens behovet er på hele 300–350 nye boliger.

I Bodøs kommunalplan går det fram at kommunen må doble antall nybygde boliger fram mot 2020 om man skal holde tritt med befolkningsprognosene. Samtidig har prisene på boligmarkedet økt kraftig, særlig i Tromsø og Bodø.

– Situasjonen er så prekær at vi ikke har noe sted å gjøre av oss. Alternativet er å flytte inn hos noen andre, men vi fire tar litt plass. Det er ikke bare å låne et soverom, sier Eide.

Men til tross for den vanskelige boligsituasjonen så mener Arbeiderpartiets Ida Pinnerød at kommunen har plass til flere flyktninger.

– Bør man ikke først hjelpe de som allerede venter på kommunale boliger?

– Man trenger ikke å prioritere disse gruppene opp mot hverandre. Nå bygger vi 12 nye flyktningeboliger i Bodø, som hjelper på. Jeg tror ikke 20 ekstra syriske flyktninger vil velte hele boligmarkedet i Bodø. Det vi trenger å bygge flere boliger, sier Pinnerød.