Hopp til innhold

Bodø kommune dømt til å punge ut etter kaistrid

Voldgiftsretten frifinner Skanska fra kommunens krav om å bygge hurtigrutekaia i Bodø ferdig uten å kreve ekstra betaling for kostnadene ved utglidningen.

Hurtigrutekaia februar 2015

Slik ser den nye hurtigrutekaia i Bodø ut i dag. I to år har den stått uferdig. Det har endt med en åpen krangel mellom kommunen og Skanska.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kommunaldirektør Knut Hernes i Bodø

Kommunaldirektør Knut Hernes i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Bodø kommune dømmes til å betale nær kr. 725.000 kroner pluss renter og moms av Skanskas millionkrav. Dommen i voldgiftsretten er endelig

Bodø kommune tar dommen til etterretning. Fokuset nå er få ferdig den nye kaia, sier kommunens advokat, Helge A. Tryti.

– Vi tar dommen til etterretning. Voldgiftsretten har kommet til sin konklusjon, og den må vi bygge videre på når kaianlegget nå skal ferdigstilles. Det er det vi må ha fokus på nå, sier han til NRK.

Godt fornøyd

Bodø kommune og Skanska er uenig om kravet. Ifølge Bodø kommune var Skanskas motkrav som opprinnelig var på 19 millioner kroner, mens Skanska sier kravet endte opp på fire millioner kroner.

Skanska er imidlertid godt fornøyd med dommen fra Voldgiftsretten. Entreprenørselskapet mente at de hadde fått feilaktige opplysninger om grunnforholdene og stoppet for to år siden arbeidet etter at havbunnen under deler av kaia gled ut.

– Vi er tilfredse med resultatet, som vi mener er riktig. Vi er glade for å slippe å dra opp til Bodø for å ferdigstille kaia for egen regning. Nå blir det en eller annen form for forhandling mellom kommunen og Skanska med henblikk på den videre ferdigstillelsen av kaia, sier advokat Peter Vagle.

Prislapp: 60 millioner

I februar møttes Bodø kommune og entreprenøren Skanska i voldgiftsretten i Bodø. Spørsmålet var hvem som har skylden for at den nye Hurtigrutekaia ser ut som en byggeplass snart ett år etter at den skulle være ferdig.

Skanska har beregnet prislappen for å ferdigstille kaia til 60 millioner kroner. Bodø kommune krevde at Skanska skulle fullføre byggingen og bære sakens omkostninger.

Skulle vært ferdig i fjor

Sommeren 2014 skulle den nye Hurtigrutekaia i Bodø stå ferdig. Nå skulle Bodø endelig ble en viktigere havnedestinasjon og turistene skulle ledes inn til byen via en flott havnepromenade.

Prosjektet skulle koste 75 millioner kroner, men nesten ingenting har gått som planlagt.

For snart tre år siden skled kaifronten ut under bygging på grunn av vanskelige grunnforhold. Og siden har problemene stått i kø.

Skyldte på hverandre

Voldgiftsrett - Skanska mot Bodø kommune

– Partene er rett og slett på forskjellige planeter. Så stor er uenigheten, sa kommunens advokat Helge Tryti til NRK i februar.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kommunen mener årsaken til problemene er utførelsesfeil og dårlig prosjektering av Skanska. Skanska på sin side mener feilene skyldes uriktige opplysninger i anbudsgrunnlaget.

Dette spørsmålet ble avgjort i en voldgiftsrettssak. Voldgift er en form for privat rettergang der en tvist løses av en voldgiftsrett i stedet for en domstol. Dommerne er oppnevnt av partene.

Bodø sett fra Burøya
Foto: Sigurd Steinum / NRK