NRK Meny
Normal

Var i jordskjelvområdet for to dager siden

Minst 65 døde i kraftig jordskjelv på New Zealand. Stortingspolitikere bodde midt i katastrofeområdet for to dager siden. – Det er uvirkelig, sier Janne Sjelmo Nordås.

Janne Sjelmo Nordås

Janne Sjelmo Nordås (Sp) fra Hattfjelldal i Nordland er sammen med 12 andre stortingspolitikere fra transportkomitéen på reise i New Zealand og har vært ubehagelig nær hendelsene.

Foto: HO / Reuters

Minst 65 personer er bekreftet omkommet i det kraftige jordskjelvet som rammet Christchurch på New Zealand. Redningsarbeidere graver nå etter overlevende som er fanget i ruinene.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) fra Hattfjelldal i Nordland er sammen med 12 andre stortingspolitikere fra Transport- og kommunikasjonskomitéen i New Zeland. De er nå i hovedstaden Wellington, men var for to dager siden i den jordskjelvrammede byen.

– Akkurat nå er det ganske kaotisk i Christchruch-området. Vi dro til Wellington, og fikk høre at det hadde vært et stort jordskjelv i området vi nettopp hadde vært i.

Da politikerne var i Christchurch fikk de se skadene fra forrige jordskjelv som var i september. Skjelvet målte da 7,0 og var det kraftigste jordskjelvet som hadde rammet landet på 80 år. Rundt 100.000 hjem ble ødelagt.

Sterkt inntrykk

Følget dro fra katastrofeområdet for to dager siden.

– Vi fikk sett oss rundt, og bodde i et hotell i Christchurch. Samfunnet der frykter stadig nye skjelv. Det gjør selvsagt sterkt inntrykk at byen nå er rammet av et nytt jordskjelv, sier Sjelmo Nordås til NRK.no.

Hovedstaden Wellington ligger ikke på samme øy som Christchurch hvor jordskjelvet har rammet.

– Vi merket ikke noe til skjelvet, men det var rart å tenke på at vi nettopp hadde vært der. Jordskjelvet var ikke like kraftig som i september, men flere bygninger raste sammen. Flyplassen er stengt og mange er døde, sier Nordås.

– Uvirkelig

Det norske følget bodde på hotellet Millennium, rett ved katedralen på Cathedral Square, som raste sammen i nattas jordskjelv og flere mennesker er fanget og venter på å bli reddet.

– Det er uvirkelig, og jeg har mange bilder i hodet. Vi føler veldig med folket her. Det er en ufattelig naturkatastrofe, og det vil være krevende for landet fremover. Det er en spesiell stemning etter noe slikt.

Reisefølget drar hjem fra New Zealand i morgen.

Video Nytt jordskjelv i New Zealand