NRK Meny
Normal

Blir lagt merke til i utlandet

Filmstudenter fra Kabelvåg utmerker seg internasjonalt - Høgskolen i Bodø håper dette er begynnelsen på et nytt filmmiljø i Nordland.

Torfinn Iversen

INTERNASJONALT: Torfinn Iversen fra filmskolen i Kabelvåg er en av studentene som hevder seg internasjonalt.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Filmstudenter fra Nordland Kunst- og Filmfagskole i Kabelvåg utmerker seg nå både nasjonalt og internasjonalt. - Fem studenter har gjort det kjempegodt på kortfilmstudiet i fjor. En (Aasne Vaa Greibrokk fra Bodø) er tatt opp på regilinja ved den nasjonale filmskolen på Lillehammer der bare seks studenter kommer inn.

Festival i Sveits

– En annen, (Torfinn Iversen fra Sortland) gjør det stort internasjonalt ved at han har fått antatt sin film ved en filmfestival i Sveits som en av 25 filmer. Hele 600 filmer ble sendt inn. Dette er vi kjemestolte av, sier prosjektleder for kortfilmstudiet i Kabelvåg, Ida Pinnerød til NRK Nordland.

Kortfilmstudiet ved Nordland Kunst- og Filmfagskole kom i gang som et pilotprosjekt i samarbeid med Høgskolen i Bodø, der målet er å utvikle en bachlergrad i filmproduksjon. Noe rektor ved Høgskolen i Bodø, Pål Pedersen, har stor tro på.

Drahjelp

– Vi har fått god drahjelp fra Nordland fylkeskommune, og jeg håper virkelig at vi skal få dette til, som den første institusjonen i Nord Norge. Selv om det er krevende, ikke minst kostnadsmessig, sier Pedersen.

Filmproduksjonsmiljøet i Nordland har hatt begrenset muligheter til å utvikle seg, og har stort vært konsentrerert om filmskolen i Kabelvåg. Men etter at Høgskolen i Bodø nå har engasjert seg tror både rektor Pål Pedersen og prosjektleder Ida Pinnerød at dette vil være begynnelsen på noe helt nytt.

Fag i vekst

– Vi er på jakt etter gode studenter. Film for oss var noe nytt og er et fag i vekst. Her har vi alle muligheter, sier rektor Pål Pedersen.

– Det skal legges stor vekt på film i den nye kulturmeldinga for nordområdesatsinga. Dette er et veldig viktig bidrag, og her er Nordland et perfekt utgangspunkt, sier Ida Pinnerød.