NRK Meny
Normal

Blir beskyldt for å snike seg unna oppdrettskritikk

Statsminister Erna Solberg elsker laks og lakseoppdrettere, men vil ikke svare på spørsmål om arealavgift for oppdrettsnæringen. Det provoserer lederen av næringskomiteen på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg i stortingets spørretime

Statsminister Erna Solberg i stortingets spørretime onsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Geir Pollestad

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp)

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I Stortinget onsdag avviste statsminister Erna Solberg (H) å svare på spørsmålet fra Senterpartiet Geir Pollestad (Sp) om regjeringen vil revurdere sitt nei til arealavgift. Hun viste til at søsteren hennes sitter i ledelsen i oppdrettsselskapet Marine Harvest, og har ikke deltatt i regjeringens diskusjoner.

– Man kan få et inntrykk av at hun bruker habilitet når det passer seg for henne, sier leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) til NRK.

Arealavgiften handler om kystkommunenes mulighet til å ilegge en skatt og dermed få sin andel av verdiskapningen, mener Pollestad.

– I dag var det en sak som var dårlig for regjeringen, og da spiller hun habilitetskortet. Men generell hyllest og spørsmål om markedsadgang, som er minst like viktig for Marine Harvest, har hun ingen problemer med å uttale seg om, sier stortingsrepresentanten fra Rogaland.

Kritiserer uttalelser om laks

Erna Solberg uttalte tidligere i år at hun elsker laks, men også lakseoppdrettere. Hun sa at laksen er Norges Ikea.

– Uttalelsene oser ikke inhabilitet. Jeg mener det er viktig at når man er inhabil i regjering og i stortingssalen, må man også legge bånd på seg i uttalelsene i det offentlige rom, sier Pollestad.

Statsministeren var også tilstede på årsmøtet i Sjømat Norge i mars.

– Der uttalte den inhabile statsministeren seg om rammevilkårene for sjømatnæringen. Hun sa at hvis det var opp til henne ville hun sette markedsadgangen for oppdrettsnæringen foran hensynet til norske landbruksinteresser. Det er rammevilkår som i like stor grad betyr noe for Marine Harvest, som en arealavgift, sier Pollestad.

Erna Solberg (innfelt) og lakseoppdrett

Geir Pollestad mente det var underlig at statsministeren ikke kunne svare på spørsmålet om regjeringen vil revurdere sitt nei arealavgift.

– Skivebom fra Pollestad

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) svarer på spørsmålene når NRK kontakter statsministerens kontor.

– Dette er skivebom fra Pollestad. Om statsministeren eventuelt er inhabil i saker knyttet til et enkeltselskap betyr ikke at hun ikke kan snakke om at hun liker norsk laks, sier Aanes til NRK.

Erna Solberg

Statssekretær Sigbjørn Aanes bak statsminister Erna Solberg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han minner om at Pollestad selv var med i en regjering hvor fiskeriministeren var stor eier i et oppdrettsselskap uten at det forhindret henne i å mene noe generelt om norsk laks.

– Statsministeren vurderer løpende sin habilitet i alle saker hun er involvert i. Dersom det er grunn til å tro at en sak direkte berører Marine Harvest mer enn andre markedsaktører og vil kunne få betydning for hennes søster, vil statsministeren av forsiktighetsgrunner unnlate å delta i behandlingen av saken.

Statssekretæren understreker at saker som er av generell, overordnet karakter og som gjelder politikkutforming for en næring som helhet ikke vil skape tilsvarende habilitetsutfordringer.