Hopp til innhold

Blir beskyldt for å påvirke innbyggerne før valget

I dag skal innbyggerne i Steigen si ja eller nei til kommunesammenslåing. Rådmann Torben Marstrander har vært krystallklar og har bedt innbyggerne om å si ja. – Det er uhørt og jeg er rystet, sier forsker Maria Almli.

Raadmann Steigen

Rådmann Torben Marstrander mener det vil være en svært god ide for Steigen å slå seg sammen med Bodø. Steigen vil slite tungt på egen hånd, mener han, og det har han sagt klart ifra om.

Foto: NRK

Bør Steigen bli en del av Bodø kommune? Det skal innbyggerne si sin mening om i folkeavstemning i dag.

Rådmann Torben Marstrander er blant dem som mener det vil være en svært god ide. Steigen vil slite tungt på egen hånd, mener han, og det har han sagt klart ifra om.

Men rådmannens tydelige råd til folket i Steigen, provoserer forsker og steigværing Maria Almli ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling.

– Aldri sett før

Maria Almli, stipendiat ved høgskolen i Bodø

Maria Almli mener rådmannen på utidig vis påvirker innbyggerne i Steigen.

Foto: Anita T. Munch

– Det vi nå er vitne til er noe vi sjelden eller aldri har sett før. Her har vi en rådmann som går ut i riksdekkende media dagen før en rådgivende folkeavstemning og trygler befolkningen om å slå seg sammen med en annen kommune.

Det er uhørt, sier hun og viser til gårsdagens Søndagsrevyen hvor Marstrander sa følgende til NRK:

– Steigen kommune klarer seg ikke alene. Vi har ikke økonomi til å stå alene.

Rådmannen har også skrevet en kronikk i Avisa Nordland som sto på trykk i papiravisen i dag og på nett i går. Og 2. juni var han like krystallklar og understreket til NRK at Steigen var i en svært dramatisk økonomisk situasjon.

– Dårlig rolleforståelse

Almli mener rådmannens opptreden vitner om dårlig rolleforståelse. En rådmann skal gi råd til de folkevalgte, og ikke befolkningen for øvrig, mener hun.

– Jeg er helt rystet over at det er mulig. Det er mange som vil la seg påvirke. Det er ikke kutyme i Norge om å drive med politisk arbeid på valgdagen, mener Almli som selv kommer til å stemme nei ved valget i dag.

Ordføreren forsvarer rådmannen

Ordfører Asle Schrøder (Sp) er heller ikke enig i konklusjonen til rådmannen, men han synes kritikken er urettferdig.

Ordfører Asle Schrøder i Steigen

Ordfører Asle Schrøder forsvarer rådmannen, men er uenig i hans konklusjon.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Det er flere som reagerer på at han har vært aktiv foran valget, jeg liker ikke konklusjonen hans jeg heller, men jeg mener han handler innenfor oppdraget han har fått av Fylkesmannen om å utrede de forskjellige alternativene, sier ordføreren.

– At han mener det beste er å slå seg sammen med Bodø, er noe han er i sin fulle rett til å mene.

– Hvorfor mener du det motsatte?

– Selv om situasjonen nå er akutt, så mener jeg det ikke blir bedre om vi slår oss sammen med Bodø. Det er et hav mellom Steigen og Bodø, mener ordføreren.

– Utredningsansvaret ligger hos rådmannen

I en kort kommentar forsvarer rådmann Marstrander sin aktive rolle.

– Fylkesmannen har vært veldig tydelig på at utredningsansvaret ligger hos rådmannen. Jeg har sammen med ledergruppen i kommunen utredet og kommet med mitt råd angående å stå alene. Jeg mener jeg har gjort den jobben som ligger i dette utredningsansvaret.