Blir anmeldt for miljøkriminalitet

En kvinne i Fauske "reddet" i helga to hummere fra ferskvaredisken og slapp dem ut i sjøen. Nå blir hun anmeldt for miljøkriminalitet. 

Hummer
Foto: Scanfishphoto

Å slippe ut utenlandske hummere i norske farvann er en trussel mot norsk havliv, og kan være ren miljøkriminalitet.

I helga ble det gjennomført en spesiell "redningsaksjon" på Fauske, der levende amerikanske hummere ble satt ut i sjøen.

Truer den norske hummeren

Tanken var god, men det kan få alvorlige konsekvenser, advarer marin rådgiver Bernt Rydland Olsen i Naturvernforbundet.

- Det er alltid problematisk å slippe fremmede arter ut i norsk natur. For hummer kan det være spesielt problematisk ettersom den amerikanske hummeren kan være en sterk konkurrent til den norske hummeren, sier Olsen.

Den amerikanske hummeren kan nemlig bringe med seg sykdommer som kan utslette den norske hummeren.

Redningsaksjon fra frysedisken

I helga stod Aud Hildring for en spesiell redningsaksjon på Fauske som aktualiserte dette. Hun kom nemlig over to levende hummere i frysedisken på en fiskehandel. Da gikk hun til aksjon med en gang.

- Jeg ville slippe dem ut fordi jeg synes de hadde det så inderlig vondt og de var ikke i sitt rette og naturlige element der de lå i is i kjøledisken, sier Hildring som synes butikken gikk over streken da de la ut levende hummer i butikken.

Hildring betalte 500 kroner for hummerne og frakter dem ned til fjæra for å slippe dem ut. Men hummerne så ikke ut til å kvikne til i friheten.

- Hummerne var i en så elendig forfatning at da vi satte dem ut i sjøen, var det ikke mye tegn til liv. For meg var det mest for å demonstrere at dyr ikke skal behandles på denne måten, sier Hildring.

Blir anmeldt

Det er både ulovlig å selge levende utenlandsk hummer, samt å sette den ut i det fri.

Ifølge Saltenposten vil Mattilsynet anmelde både butikken som solgte levende hummer, samt Aud Hildring som førsøkte å sette hummrene tilbake i sjøen.

Naturvernforbundet advarer nå andre dyrevenner mot å gjøre det samme som Hildring om de kommer over levende skalldyr i kjøledisken.

- Selv om hensikten sikkert er god, så er det ulovlig å sette fremmede arter ut i norsk fauna, sier Bernt Rydland Olsen i Naturvernforbundet.

 

Fikk du med deg disse?