Hopp til innhold

Bli med på lofotfiske

Det er fiskernes viktigste tid på året, og hundrevis av båter søker sammen for å ta sin del av skreien som kommer inn til Lofoten for å gyte.

Klondyke-stemning

Lofotfiske har lang tradisjon, og i flere hundre år har dette fisket trukket til seg fiskere fra hele landet.

Fisket etter gyteklar skrei skjer i hovedsak rundt Vesterålen, Senja og Lofoten. Bare i Lofoten fiskes det drøyt 30.000 tonn skrei hver sesong.

Denne vinteren har rundt 400 fiskebåter funnet veien til Lofoten, de fleste er mindre kystfartøy og sjarker. Omlag halvparten av båtene holder denne vinteren til ute på Røst.

Det bor i overkant av 600 personer ute på Røst, men i lofotsesongen dobles folketallet og øysamfunnet pulserer av liv.

Spente fiskere

Vi er med Svenn Magnus Olsen fra Helligvær. Han har drevet fiske her ute rundt Røst i mer enn 30 år og kjenner forholdene bedre enn de fleste. På grunn av uvær har alle båtene ligget til kai de siste dagene, men nå ivrer de etter å komme seg på havet.

NETT-TV: Fiskerne kommer seg ikke på havet

Fisker drar inn fisk

Fisken er så stor at man må ta i litt ekstra for å få den inn i Båten.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Klokka fem om morgenen legger vi fra kai og skal kjøre to timer vest for Røst. På ekkoloddet ser Olsen at det er mye fisk, men det store spørsmålet er om den biter på juksa i dag.

De første juksakrokene har så vidt kommet ned i havet før det piper i juksamaskinen – et signal om at nå er det fast fisk. Det er urolig hav i dag, men det stopper ikke Svenn Magnus eller noen av de andre fiskerne som er ute i dag. Over fiskersambandet på radioen hører vi andre fortelle om store fangster som tas denne dagen på juksa og garn.

Etter bare fire timer er båten til Svenn Magnus fylt opp. Med hjelp av sine fire juksamaskiner, har han fisket drøyt 1000 kilo stor skrei. Det er på tide å snøre opp og sette kursen mot land.

Historisk godt fiske

Det skal vise seg at de aller fleste som har vært på sjøen i dag kommer tilbake med store fangster. Svenn Magnus Olsen kan ikke huske at han noen ganger tidligere har levert så tidlig på dagen. Allerede før klokka er 13 kan han ta av seg oljehyret og ta kvelden.

Bare på denne ene dagen leverer båtene mer enn 660 tonn skrei til fiskemottakene på Røst. Det meste av fisken henges på hjell og tørkes før det selges til Italia.

Fiskerne og fiskekjøperne på kaia er i særdeles godt humør denne dagen. Mye og stor fisk betyr gode oppgjøre til både fiskeren og kjøperen som skal henge skreien på hjellene.

Tidlig krøkes

Hele øysammfunnet deltar under lofotfiske, store og små. Når skolen er ferdig for dagen samles ungene nede på kaia for å ta del i arbeidet på fiskemottaket. Her blir de så lenge de er torskehoder, og noen ganger kan det være til langt på natt.

Tungeskjæring

Det er tradisjon at ungene i fiskeværene skjærer torsketunger. Det gir noen kjærkomne kroner.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Når fisken er sløyd ligger det rader med stor kar fylt av torskehoder. Ungene skjærer tungene av torskehodene og tjener gode penger på salg av torsketunger. Det er ikke uvanlig at en tunskjærer sitter igjen med 50.000 kroner etter vinterens lofotfiske.

Ferdig til påske

Mange av fiskebåtene jobber iherdig med å fiske opp sin tildelte kvote, og de fleste har som mål om å bli ferdig til påske. Svenn Magnus Olsen har ei kvote på 31 tonn, og fortsetter det gode fisket kan han ta påskeferie med fullført skreifiske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.